Capels Dagblad | Miedema droeg doelpunt op aan overleden opa

Miedema droeg doelpunt op aan overleden opa

mainImage

Vivianne Miedema heeft het doelpunt dat ze dinsdag maakte in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Rusland (2-0) opgedragen aan haar opa. Direct nadat de spits in Eindhoven de 2-0 had binnen gekopt, barstte ze op het veld in tranen uit. "Mijn opa is zaterdag overleden. Hij was mijn grootste fan. Mooi dat ik deze goal voor hem kon maken", zei Miedema, die ondanks de emotionele dagen die achter haar liggen toch 'gewoon' aan de aftrap verscheen.

Opa Miedema overleed zaterdag. "Het was schrikken, het gebeurde best wel onverwacht. Toen we vorige week in Slovenië zaten, heb ik even contact gehad met de familie. Op het moment dat we zaterdag in Nederland landden, was ik al te laat", vertelde de topschutter aller tijden van Oranje met tranen in haar ogen. "Ik ben heel blij dat ik het weekend thuis kon zijn voor m'n familie. De broers van opa en oma zeiden direct tegen me: je moet dinsdag weer aan de aftrap staan. Sarina liet me daar vrij in, ik had niet gehoeven. Maar ik wilde zelf heel graag spelen. Voor opa."

Wiegman

Bondscoach Sarina Wiegman zag in de EK-kwalificatiewedstrijd van de Nederlandse voetbalsters tegen Rusland trouwens heel wat dingen misgaan. "Maar we winnen met 2-0 en hebben weer de 'nul' gehouden. Dan ga ik nu niet zeuren over de dingen die verkeerd gingen. Daar gaan we de volgende keer weer mee aan de slag", zei Wiegman in Eindhoven.

Na vier wedstrijden heeft haar ploeg in groep A de maximale score van 12 punten. Ook Rusland, op papier de sterkste tegenstander, kon Oranje niet echt in de problemen brengen. "Ze speelden heel dicht op elkaar, met vier verdedigers en vijf spelers daar vlak voor. De ruimte tussen de linies was heel klein. Dan moet je snel van kant wisselen en soms de bal achter hun verdediging leggen om dat uit elkaar te spelen. Dat lukte alleen niet continu, we hadden wat slordige momenten", aldus Wiegman.

De bondscoach moest bij afwezigheid van vijf vaste krachten heel wat 'vaste' reserves opstellen. Echt overtuigen konden die invalsters niet. Wiegman: "We zijn over het algemeen wel wat breder geworden de laatste jaren. Maar we zijn nog niet zo ver dat we twee volwaardige teams kunnen opstellen."
Foto: ANP