Capels Dagblad | Konrad soleert naar zege in Pyreneeënrit Tour
mainImage

Konrad soleert naar zege in Pyreneeënrit Tour

Patrick Konrad.
13 juli 2021, 19:22 uur
Sport, IJsselmondeNieuws

De Oostenrijker Patrick Konrad heeft dinsdag de zestiende etappe van de Tour de France gewonnen. Het was een rit door de Pyreneeën met vier beklimmingen, de een wat zwaarder dan de ander. Konrad behoorde tot een groep renners die in het eerste uur wegreed uit het peloton. Op de Col Portet-d'Aspet, ruim 30 kilometer voor de finish, bleef de renner van Bora-hansgrohe voorop alleen over. Op ruim 40 seconden sprintte de Italiaan Sonny Colbrelli naar de tweede plaats, voor de Australiër Michael Matthews.

Voor Konrad (29) was het zijn derde zege als wielerprof. Eerder veroverde hij in zijn vaderland twee nationale titels op de weg: in 2019 en dit jaar. Van de vluchters was niemand een bedreiging voor de leidende positie van Tadej Pogacar. De Sloveen van UAE-Team Emirates kwam binnen in een grote groep op een kleine 14 minuten van de ritwinnaar. Pogacar heeft meer dan 5 minuten voorsprong op zijn naaste belager Rigoberto Urán uit Colombia. Wilco Kelderman staat zesde. Woensdag volgt een zware bergrit met aankomst op hoogte in Saint-Lary-Soulan.

Op de Col de Port, de eerste beklimming van de dag, kwamen drie renners licht afgescheiden van een grotere groep, als eersten boven. De Italiaan Mattia Cattaneo pakte de vijf te verdienen punten. Matthews en Colbrelli slopen mee in een vlucht richting tussensprint. Achter de drie koplopers pakte Matthews 13 punten voor het puntenklassement, Colbrelli volgde voor 11 punten. Groenetruidrager Mark Cavendish was al verder achterop.

De vluchters reden 5 minuten vooruit op het peloton richting Col de la Core, de zwaarste klim van de dag. Daar werd al duidelijk dat het niet de klassementsrenners zouden worden die om de dagzege gingen strijden. Konrad passeerde als eerste de top, in gezelschap van de Belg Jan Bakelants en de Fransman Fabien Doubey. Achter het drietal reed een groep van tien, waarin de Fransman David Gaudu de best geklasseerde renner was. Een gevaar voor Pogacar vormde hij met een achterstand van meer dan 25 minuten niet.

Konrad, alleen inmiddels, kwam ook op de Col Portet d'Aspet als eerste boven. Gaudu en Colbrelli naderden, maar moesten in de door de regen spekgladde afdaling weer terrein prijsgeven. Het duo kreeg gezelschap van zeven anderen, maar het negental kreeg het gat niet dichtgereden.


Door: ANP | Foto: ANP