Capels Dagblad | Homerunfeest van Oranje

Homerunfeest van Oranje

mainImage
Lars Huijer

door Chris Mast

Het Nederlands honkbalteam had in de met 8-1 gewonnen wedstrijd tegen Duitsland op het Europees kampioenschap in Bonn eigenlijk maar twee uitblinkers nodig voor de zege. 

Dat waren werper Lars Huijer, die in bijna zeven innings elf Duitse slagmensen uitschakelde met drie slag, slechts één keer vier wijd gooide en maar vier honkslagen tegen kreeg.

De ander was linksvelder Ademar Rifaela, die drie homeruns sloeg, achtereenvolgens in de tweede, vierde en achtste inning. Alleen in zijn slagbeurt in de zesde inning, ging hij uit op het eerste honk. Rifaela kwam tot zijn krachtprestatie steeds, als er ook honklopers op de honken waren. Zodoende was hij verantwoordelijk voor zeven van de acht binnengeslagen punten.

Of de prestatie van Rifaela, drie homeruns in een wedstrijd een unieke prestatie is, zal onderzoek in de bondsarchieven moeten uitwijzen. Zeker is dat niemand uit zijn herinnering een zelfde prestatie kon putten.

Duitsland onder leiding van Steve Janssen, kon alleen iets terugdoen in de tweede inning. Het bleef bij dat ene punt, daarna kwam geen Duitse honkloper meer verder dan het tweede honk.

Huijer, die 93 ballen had gepicht werd in de zevende inning afgelost door Kevin Kelly, die 1 1/3 inning voor zijn rekening nam. De laatste inning nam Tom Stuifbergen voor zijn rekening. Gezamenlijk kwamen ze tot drie keer drie slag, geen vier wijd en twee hits tegen.

Oranje treft als laatste tegenstander in de poule het nog ongeslagen Israel. De winnaar van die wedstrijd eindigt als eerste in poule A en treft in de kwart finale de nummer vier van poule B. Dat wordt waarschijnlijk België. Ook de andere kwart finales worden vrijdag gespeeld.

 


Foto: KNHBB