Capels Dagblad | Historisch: Harcksen, 'een Perfect Game'

Historisch: Harcksen, 'een Perfect Game'

mainImage
Misja Harcksen

door Jan van der Sande

De bezoekers van de honkbal competitiewedstrijd Neptunus – Twins hebben ondanks de kou kunnen genieten van een opmerkelijk resultaat: Misja Harcksen, de startende werper van de Drietanders, gooide voor de derde maal in de geschiedenis van het Nederlandse honkbal ''een Perfect Game.’’

Afgelopen jaar kwam Harcksen uit voor Twins in Oosterhout  - na eerst vele jaren voor Neptunus gespeeld te hebben. Reden? Hij kreeg in Brabant meer kans om regelmatig zijn pitcherskwaliteiten te tonen. Dat lukte, met zelfs een uitverkiezing voor Oranje. Daarna keerde hij aan de Abraham van Stolkweg terug.

Vorige week had hij een slechte start tegen HCAW en werd daardoor snel vervangen. Maar zondagmiddag was hij onbespeelbaar, waarna hij na twee uur een enorm record neerzette: ''een Perfect Game.''

Gedurende negen innings had hij niet één tegenstander op de honken toegelaten. Achter hem stond een foutloos spelend veld dat hem op de juiste momenten hielp. Zelf schakelde hij 10 man op 3 slag uit.

Deze prestatie is zeer uniek, zoals gezegd tweemaal eerder gebeurde dit in de Hoofdklasse. In 1989 was Craig McGinnis de eerste namens Haarlem Nicols, vervolgens moesten we wachten tot 1997 toen Eelco Jansen dit huzarenstukje voor Kinheim evenaarde. Nu dus in 2019 is de 23-jarige Misja Harcksen die op deze manier in de recordboeken terecht komt.

Vandaag bleef de wedstrijd lang 0-0. Want ook werper Jan Everse van de tegenpartij begon goed. Hij incasseerde zijn eerste hit pas in de vierde slagbeurt. Het duurde daarna twee innings voordat Neptunus scoorde. Totaal sloegen zij tien hits op twee pitchers en scoorde viermaal. Dit betekent dat de ploeg van Ronald Jaarsma nog steeds een 100% score heeft na zes wedstrijden.

Vierentwintig uur eerder won Neptunus de vijfde ontmoeting in een uitwedstrijd. Ook hier bleef de stand 0-0. Twins nam een 1-0 voorsprong in de zevende inning, maar kon die voorsprong niet vasthouden. Meedogenloos sloeg Neptunus vervolgens toe. In de laatste twee beurten kwamen er acht hits van de Rotterdamse knuppels en kwamen er trien man over de thuisplaat. Eindstand 1-10.

 

   


Foto: Neptunus