Capels Dagblad | Vooral in Rotterdam uitbraak van gevaarlijk kinder-virus
mainImage

Vooral in Rotterdam uitbraak van gevaarlijk kinder-virus

18 juni 2021, 12:03 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Onder jonge kinderen in met name Rotterdam en andere gebieden in het zuidwesten van Nederland is een uitbraak te zien van het RS-virus. Dat is opmerkelijk. Het gevaarlijke verkoudheidsvirus komt normaal alleen in de winter voor.

Kinderafdelingen en zelfs kinder-ic’s in met name het zuidwesten van ons land zijn overbezet en de eerste overplaatsingen naar andere ziekenhuizen hebben plaatsgevonden.

RS staat voor ’Respiratoir Syncytieel’ en is een luchtweginfectie die vooral ernstige ziekte bij jonge baby’s kan veroorzaken. Ze kunnen benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longontsteking krijgen.

Kinderarts en hoogleraar luchtweginfecties Louis Bont van het UMC Utrecht: "Dit is de eerste keer in de 25 jaar dat ik het virus bestudeer, dat het in de zomer uitbreekt. Dit heb ik nog nooit gezien. Wel waren we sinds het wegblijven van de jaarlijkse epidemie afgelopen winter op onze hoede omdat het virus afgelopen winter niet heerste door de social distancing van de corona-maatregelen. Iedereen maakt het RS-virus meerdere keren door en dat maakt dat er een soort kudde-immuniteit is, maar die afweer is door corona niet onderhouden. Daardoor krijgen we nu een uitgestelde RS-epidemie. Er is te weinig afweer in de samenleving."


Foto: ANP