mainImage

Rotterdam gedenkt bombardement van 1940; toespraak Aboutaleb

Burgemeester Aboutaleb.
14 mei 2022, 19:12 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Rotterdam herdenkt zaterdag met bijeenkomsten, kransleggingen, muziek, gedichten, stiltes en klokgelui het bombardement van 14 mei 1940. Tijdens de centrale 14 mei-herdenking, op Plein 1940, werd om 13.27 uur twee minuten stilte gehouden. Onder meer burgemeester Ahmed Aboutaleb legde een krans. Daarna luidden overal in de stad de klokken.

Op die dag in 1940, en op dat tijdstip, vernietigden Duitse bommenwerpers binnen een kwartier bijna de hele binnenstad. Enkele honderden mensen verloren het leven. De aanval betekende de capitulatie van Nederland.

Burgemeester Aboutaleb legde in zijn speech op Plein 1940 een verband tussen het bombardement en de recente oorlog in Oekraïne. Kinderen lazen zelfgeschreven gedichten voor en er klonk muziek.

Tijdens een herdenking in de Laurenskerk zijn in de ochtend urenlang de namen van de slachtoffers voorgelezen. Die namen worden dit weekend ook geprojecteerd op de gevel van de nieuwe woontoren OurDomain Rotterdam Blaak. Dat gebouw staat op een locatie die na het bombardement decennialang onbebouwd bleef.

Het Stadsarchief Rotterdam achterhaalde de namen van alle mensen die overleden bij het bombardement. De jongste was de 19 dagen oude Clasina Wilhelmina van Druten en de oudste was Francina Bouman van 91. Onlangs publiceerde het archief nog een lijst met daarop bijna honderd namen van slachtoffers die nog niet eerder bekend waren.

In het Bibliotheektheater verzorgt burgemeester Aboutaleb in de avond de H.J.A. Hoflandlezing. Die lezing is een eerbetoon aan de overleden schrijver en journalist Henk Hofland. Aboutaleb gaf zijn lezing, de vijfde editie, de titel: Kostbare vrede.


Door: ANP | Foto: Gemeente Rotterdam - Marc Nolte