mainImage

Meer dan 40 jaar poppenkast op Binnenwegplein: reden voor feest

11 augustus 2022, 16:10 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De poppenkast op het Binnenwegplein in Rotterdam bestaat 42 jaar. Vanwege het coronavirus kon het 40-jarige jubileum niet gevierd worden, maar nu wordt dat alsnog gedaan. Zaterdag vindt er een groot feest plaats om te vieren dat vele generaties Rotterdammers met het straattheater groot zijn geworden.

Van half twee tot half vijf zal er non-stop poppenkast worden gespeeld door alle Rotterdamse spelers en hun speciale gast uit Amsterdam: Egon Adel van de poppenkast op de Dam.

De poppenkast werd in 1980 feestelijk geopend door burgemeester van der Louw. Het gemeentebestuur is de poppenkast altijd van harte blijven steunen. Ook het publiek heeft het kleinste theater van Rotterdam vanaf het begin in het hart gesloten. Veertig jaar geleden was het stadscentrum nog een dooie boel, die hoognodig moest worden verlevendigd. Daar heeft de poppenkast altijd met plezier aan meegedaan.

De eerste poppenkast was een geschenk van de naastgelegen AMRO-bank. De tweede poppenkast is op nagenoeg dezelfde plek onderdeel geworden van een driehoekig paviljoen tussen de tosti- en de pizzapuntverkoper. De poppenkast heeft geen deuren meer, maar een klep die vanaf het voor- tot najaar elke woensdag, zaterdag en zondag open gaat tussen half twee en vier uur.

Zonder enige onderbreking heeft Koos Wieman al die jaren doorgespeeld. Goede tweede zijn Wim Noordegraaf en Jos van Beers. Bram Wiersma was er in het begin bij. John de Winter is er later bijgekomen als lid van het drietal Koos, Wim en John. De heren hebben allen een eigen reizend theater en spelen afwisselend in de gezamenlijke poppenkast van de Coöperatieve Vereniging Rotterdamse Poppenspelers.

De heren maken hun poppen zelf, iedereen verzint zijn eigen verhalen. Veel echte straatpoppenkasten zijn er niet meer in Nederland. En toegegeven: de beroemdste staat zo nu en dan op de Dam, maar de poppenkast op het Binnenwegplein was er al die afgelopen 42 jaar altijd en was immer open.

Wie in 1980 als kind de voorstelling bezocht, is al lang terug geweest met zijn eigen kinderen. De laatste jaren komen er steeds meer opa’s en oma’s langs met de kleinkinderen. En er zijn steeds meer toeristen, die de klep met grote verbazing omhoog zien gaan en een nieuw Nederlands woord erbij leren: ‘poppenkast’ dat met grote letters boven het speelraam is geschreven (voor wie nog mocht twijfelen…) Al het hooggeëerd publiek is uitgenodigd om er zaterdag 20 augustus bij te zijn en elkaar en de poppenspelers te feliciteren.


Foto: Wim Noordegraaf / Poppentheater