Capels Dagblad | Historische quarantaine-inrichting Heijplaat wordt nu hotel
mainImage

Historische quarantaine-inrichting Heijplaat wordt nu hotel

22 juli 2021, 14:56 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De voormalige quarantaine-inrichting op Heijplaat is haast meer dan 90 jaar oud en is van oorsprong een opvanglocatie voor zeelui met besmettelijke ziekten. De scheepsmedewerkers moeste hier in quarantaine. Het markante complex ligt wat verscholen achter een bomenrij in een griendachtige omgeving langs de Nieuwe Maas en heeft in de jaren diverse functies gekend. Er zijn ook aangrenzende gebouwen van gesloopt en in de jaren ’80 werd het gekraakt door kunstenaars en sinds 1986 huisvest het ook de Theatergroep Lawine.

De kunstenaars en de theatergroep huizen er nog steeds maar moeten binnenkort na tientallen jaren verkassen. Het gebouw is eigendom van het Havenbedrijf die er nu andere plannen voor heeft. Het inmiddels rijksmonument wordt in oude luister hersteld en krijgt een nieuwe functie als hotel- en congrescentrum. Dit in het kader van de upgrading van Heijplaat.

Er zijn rondom het terrein al veranderingen zichtbaar en er heeft kaalslag plaatsgevonden, de weide met kippen, paarden en koeien is verdwenen, het geheimzinnige 'paadje' naar het strandje langs de Nieuwe Maas is verdwenen, er is een breed tegelpad voor teruggekomen en de ruige bosjes zijn verwijderd.

 

Tekst gaat verder onder de foto

Het prachtige strandje blijft gelukkig wel behouden. Het ligt recht tegenover de Maasboulevard van Schiedam en is een fantastische uitzichtplek richting Schiedam en Rotterdam. Op de plek bij het strandje ligt inmiddels ook een aanlegsteiger voor de watertaxi.

Met al die (komende) veranderingen en het verdwijnen van de kunstenaarsenclave verliest het terrein wel haar unieke en eigen karakter, een beetje als de ontruimde kunstenaarscommune Ruigoord bij Amsterdam. Het project komt in handen van de Stichting Boei, een stichting die zich inzet voor restauratie en hergebruik van erfgoed.

Op Rotterdam-Zuid hebben ze dit moment een groot project onder handen met het oude Zuiderziekenhuis dat wordt herbestemd als schoolgebouw voor het Zuider Gymnasium en als onderdeel van het wooncomplex in het plan Zuiderhof.


Foto: LMOFOTO