Capels Dagblad | GroenLinks: ondersteuning voor Rotterdams zorgpersoneel
mainImage

GroenLinks: ondersteuning voor Rotterdams zorgpersoneel

17 juni 2021, 19:22 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws

GroenLinks Rotterdam wil dat er goede hulp en ondersteuning wordt geboden aan overbelast zorgpersoneel met fysieke of mentale klachten als gevolg van de coronacrisis. Uit een peiling van beroepsvereniging V&VN en de Federatie Medisch Specialisten blijkt dat ruim 60 procent van de zorgmedewerkers hier last van heeft. Fractievoorzitter Lies Roest van GroenLinks Rotterdam vraagt het stadsbestuur wat de situatie is binnen de Rotterdamse zorg en wat de gemeente doet om het zorgpersoneel te ondersteunen en ontlasten.

“Juist nu we langzaam weer terugkeren naar het oude normaal, lijkt het erop dat de zorg te maken krijgt met een verslechtering van het huidige normaal. Overbelaste zorgmedewerkers lopen door onder meer de hoge werkdruk een groot risico op een burn-out”, aldus Roest. “GroenLinks maakt zich grote zorgen om de overbelasting van het zorgpersoneel. We willen weten welke hulp er beschikbaar is voor zorgmedewerkers met klachten maar ook wat de langetermijnplanning is voor het opvangen van de onderbezetting zodat mensen die werken in de zorg hun vakantiedagen daadwerkelijk op kunnen nemen om tot rust te komen.”

GroenLinks wil weten of de gemeente in beeld heeft hoeveel zorgmedewerkers in Rotterdam kampen met klachten. Voor personen met mentale klachten willen zij daarnaast helder hebben welke hulp er voor hen beschikbaar is, ook met het oog op de vaak lange wachttijden binnen de ggz (geestelijke gezondheidszorg). “Daarnaast hoor ik ook graag wat we kunnen betekenen voor overbelaste zorgmedewerkers die niet onder de gemeentelijke zorg vallen,” zegt Roest. “Bijvoorbeeld de huisartsen die in hun vrije tijd op de markt staan om mensen te overtuigen van het nut van een coronavaccinatie terwijl ze daarnaast ook al maken hebben met een overvolle praktijk. We moeten echt kijken hoe we hen kunnen ontzorgen.


Foto: ANP