mainImage

Ontucht-boekje Drs. P geen reden om straatnaam te cancellen

Drs P.
28 november 2021, 11:11 uur
Politiek, Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld, Echwel Rotterdam

Rotterdam krijgt in Nieuw Kralingen een straat die naar de op 13 juni 2015 overleden liedjesschrijver Drs. P wordt genoemd. Het verzoek van Denk-raadslid Yigit om die toezegging te herzien heeft geen genade bij het stadsbestuur van Rotterdam, tenzij de gemeenteraad alsnog anders beslist.

De fractie van Denk heeft om een herziening gevraagd vanwege de herdruk van het in 1971 uitgebrachte boekje van drs. P (Heinz Polzer) met de titel ‘Allerlei Ontucht’, waarin onder andere incest, kinderprostitutie en pedoseksualiteit schijnt te worden verheerlijkt. 

Denk vindt het onaanvaardbaar dat zo’n kinderboek wordt herdukt, heruitgegeven en in de Rotterdamse bibliotheek te lezen is. Yigit vormde z’n standpunt na een uitzending van het radioprogramma Taalstaat van Frits Spits, waarin het boekje ter sprake kwam.

Het college van Rotterdam zegt de inhoud alleen te beoordelen vanuit een jurische context. ‘’Als er een strafrechtelijke grens wordt overschreden dan geldt het strafrecht en dan is een boek of tekst bij wet verboden. Als gekeken wordt naar het boek 'Allerlei ontucht' is er geen reden om aan te nemen dat er sprake is van een strafbaarfeit. De gemeente Rotterdam ziet voor zichzelf dan ook geen rol om over dit boek in gesprek te gaan met onderwijsinstellingen, uitgevers en andere relevante partijen.’’

Burgemeester Aboutaleb laat in zijn antwoord aan Yigit ook weten dat het boekje niet in de voorraad van de Rotterdamse bieb zit. Wel in de landelijke bibliotheek in Den Haag, ''maar die heeft de opdracht alles uit te geven.''


Foto: Ga het na / Anefo