Capels Dagblad | Schotse taferelen tijdens Highland Games van Comenius
mainImage

Schotse taferelen tijdens Highland Games van Comenius

14 september 2021, 17:52 uur
Lokaal

Boomstam werpen, touwtrekken en lopen op autobanden. Dat waren activiteiten waardoor de leerlingen van het tweetalig onderwijs op het Comenius College vrijdag 10 september met en tegen elkaar streden in de Schotse Highland Games.

De Highland Games zijn overgewaaid uit Schotland waar in de middeleeuwen de clanspelen jaarlijks werden gehouden. De Highland Games kennen verschillende onderdelen waarbij kracht, snelheid en behendigheid erg belangrijk zijn.

Clans tegen elkaar
Voor het eerst vonden de spelen ook plaats in Capelle aan den IJssel. Onder aanvoering van een doedelzak- en snare drum-speler liepen de leerlingen naar het sportveld waar de Games werden geopend. 180 Onderbouwleerlingen van het tweetalig onderwijs op Comenius waren verdeeld in clans. Clan Rob Roy moest boogschieten tegen clan Macbeth en clan Ivanhoe liep een parcours af tegen clan Outlander. In deze groepen, waarin elke leeftijd vertegenwoordigd was, speelden ze om de winst. “Maar elkaar leren kennen, plezier maken en samenwer­ken was nog veel belangrijker,” zegt tto-coördinator Karen Verdel. En daar was het de school nu ook juist om te doen.

Aandacht voor taal en cultuur
De tweetalige school besteedt niet alleen aandacht aan de Engelse taal, maar ook de cultuur komt voorbij. “Ook dat was een reden om deze Schotse spelen te organiseren’’, zegt Karen Verdel. “Daarnaast hadden we gewoon zin in een feestje om het tweetalige schooljaar mee te beginnen, een feestje voor leerlingen én docenten.”

Meer informatie over tweetalig onderwijs op het Comenius College is te vinden op www.comenius.nl/scholen/Comenius_lyceum_capelle_.