mainImage

Politiechef: geen grote incidenten bij protestacties boeren

4 juli 2022, 18:22 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

De politie heeft maandag niet met "grote incidenten" te maken gehad bij de protesten van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat zei landelijk politiechef Willem Woelders maandag aan het eind van de dag.

"Er is over het algemeen goed overleg geweest met de actievoerders", aldus Woelders. "We hebben op een aantal plaatsen moeten ingrijpen en een aantal processen-verbaal uitgeschreven. Er is tot nu toe één aanhouding geweest." Volgens de politiechef waren er met de actievoerende boeren "over het algemeen goeie afspraken te maken".

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft de politie opgeroepen bij iedere blokkade van een distributiecentrum in te grijpen. "Dat is een boeiende oproep vanuit die zijde", zegt Woelders, maar "uiteindelijk is het het distributiecentrum zelf dat in overleg gaat met de politie en burgemeester over ingrijpen of niet. Op een aantal plaatsen is dat gebeurd, op andere niet omdat men vond dat dat nogal vroeg was. Ik snap de oproep op zich, maar ik zou zeggen: ga in overleg met de actievoerders, dan kun je ze misschien beter beïnvloeden."

De politie grijpt in als er strafbare feiten worden gepleegd, wanneer de verkeersveiligheid in gevaar komt of de openbare orde wordt verstoord, zegt Woelders. "Als dat niet het geval is, proberen we het in een goed gesprek op te lossen."

Wat er de komende tijd staat te gebeuren is "koffiedik kijken", zegt Woelders. "We houden er rekening mee dat er vanavond nog wel het een en ander komt. Wij blijven gewoon paraat, ook morgen en de dagen daarna. Ik hoop dat we het hoogtepunt wel gehad hebben."


Door: ANP