mainImage

Plan kabinet: pas gezinshereniging als migrant ook huis heeft

11 augustus 2022, 08:39 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Om de asielinstroom te beperken, wil het kabinet de regels voor gezinshereniging aanscherpen. Volgens Haagse bronnen ligt hiervoor een plan op tafel. In de regeringscoalitie wordt de asielcrisis inmiddels als net zo omvangrijk en politiek ontvlambaar gezien als de stikstofcrisis. Dat schrijft De Telegraaf.

Momenteel gelden er weinig eisen aan gezinshereniging; alleen voor reguliere aanvragen, voor wie bijvoorbeeld een buitenlandse partner naar Nederland wil laten komen, geldt een inkomenseis. Het kabinet wil nu ook kijken naar de huisvesting, niet alleen voor reguliere, maar ook voor asielmigranten. Dat zou betekenen dat erkende vluchtelingen pas hun gezinnen naar Nederland kunnen laten overkomen zodra ze in een gewone woning zitten.

Nu nog zitten er 15.800 erkende vluchtelingen, zogeheten statushouders, in asielzoekerscentra, omdat gemeenten geen woning voor hen beschikbaar hebben. Het is een van de oorzaken voor het vastgelopen asielsysteem. Afgelopen weken kwamen bovendien familieleden die zich in Ter Apel meldden voor gezinshereniging in de crisisnoodopvang terecht.


Door: ANP