Capels Dagblad | Kinderen uit arme gezinnen al vroeg op achterstand
mainImage

Kinderen uit arme gezinnen al vroeg op achterstand

23 juli 2021, 08:38 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Kinderen uit arme gezinnen komen al vroeg op achterstand, meldt de Volkskrant op basis van nieuw Rotterdams onderzoek met gegevens van 153.000 kinderen. Arme baby’s zijn vaker zwaarder, arme peuters hebben vaker een taalachterstand, arme tieners vaker psychosociale problemen.

En die verschillen worden al zichtbaar voordat baby’s hun eerste verjaardag vieren. "Grofweg geldt dan: hoe hoger het inkomen, hoe kleiner de kans dat een kind relatief zwaar is", zegt onderzoeker Coen van de Kraats. Als de kinderen ouder worden, ­dalen de verschillen in gewicht iets, maar vanaf een leeftijd van circa 2 jaar nemen ze weer toe. Bij 14-jarigen is de kloof overduidelijk. Van de rijkste kinderen blijkt bijna 1 op de 10 overgewicht te hebben, bij de armste kinderen is dat bijna een 1 op de 4. Het betreft dan groepen met een­ ouderlijk jaarinkomen van respectievelijk gemiddeld 250.000 euro en van net iets minder dan 14.000 euro.

Onderzoekers Van de Kraats en Bastian Ravesteijn van de Erasmus School of Economics bestudeerden gegevens over het gewicht, de taalontwikkeling en de psychische en sociale problemen van kinderen geboren tussen 1998 en 2017. De data zijn afkomstig van consultatiebureaus en schoolartsen in vier verschillende regio’s. Ze zijn bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder strenge voorwaarden te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.


Door: ANP