mainImage

Cultuur-, vertier- en sportsector blij met versoepelingen

17 november 2020, 20:49 uur
Landelijk

Vertegenwoordigers van de cultuur- en vertiersector en de sport reageerden dinsdagavond verheugd op de versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet aankondigde. Afgelopen weken moesten onder meer musea, attractieparken en zwembaden de deuren sluiten, maar vanaf donderdag mogen zij weer gedeeltelijk open.

"We zijn superblij dat attractieparken, dierentuinen en musea weer open mogen", zegt Mascha van Till, voorzitter van vereniging voor dagattractiebedrijven de Club van Elf. Bij de vereniging zijn meerdere attractieparken en dierentuinen aangesloten en ook een aantal musea, waaronder het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Ook Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging, noemt het "fijn" dat mensen weer naar musea mogen. Volgens Moll maken de strikte protocollen museumbezoeken veilig. "Wij zijn professionals in gereguleerd bezoek", zegt ook Van Till. "Het is veiliger om in onze parken en musea te zijn, dan om met z'n allen naar de duinen of het bos te gaan."

Van Till is ook directeur van Walibi Holland. Dat park is in de winter dicht, maar sommige pretparken hebben een speciaal winterprogramma. Zo opent de Efteling 's winters de Winter Efteling. Het attractiepark is dan ook "absoluut blij" dat de deuren weer open mogen. De Winter Efteling zou eigenlijk maandag openen, maar dat staat nu voor komende donderdag gepland.

Sportscholen zijn blij dat ze weer groepslessen mogen geven, zij het met 1,5 meter afstand tussen de maximaal dertig deelnemers per zaal. "Groepslessen zijn erg populair", aldus Ronald Wouters, voorzitter van branchevereniging NL Actief. "Mensen hebben al zo weinig vertier, een groepsles is ook een stukje vermaak." Ook zwembaden mogen weer open en lessen aanbieden. "Het is heel fijn dat kinderen nu weer zwemlessen mogen volgen en ook voor ouderen die in vorm willen blijven is het mooi dat er weer gezwommen kan worden", zegt Guust Jutte van de KNZB namens de zwembadbranche. Ook seniorenorganisatie KBO-PCOB is blij dat ouderen weer wat meer bewegingsvrijheid krijgen, onder meer door de heropening van buurthuizen. "Een half uurtje lopen per dag kan het verschil maken in strijd met het coronavirus," aldus de organisatie.

Voor poppodia brengen de versoepelingen dinsdag niet veel goeds. Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF): "Veel podia zijn al dicht sinds het aantal bezoekers van zestig naar dertig ging." Sindsdien is de situatie volgens hem heel penibel. "Daar zal dit niets aan veranderen." Maandag stelde de VSCD, de koepel van schouwburgen en andere podia, al dat bijna de helft van de Nederlandse theaters de deuren voorlopig niet meer opent. Ze kunnen het logistiek niet meer bolwerken en willen zich liever richten op het nieuwe jaar.

Premier Mark Rutte bevestigde dinsdag dat de extra maatregelen, die op 4 november van kracht werden, eindigen op woensdag 18 november middernacht. Alle maatregelen die half oktober ingingen, blijven voorlopig wel van kracht. Dat betekent onder meer dat de horeca dicht blijft en er tussen 20.00 uur en 07.00 uur geen alcohol mag worden verkocht.


Door: ANP | Foto: ANP