Capels Dagblad | Rotterdamse haven krijgt nieuwe bommenkaart
mainImage

Rotterdamse haven krijgt nieuwe bommenkaart

Inzet: De Statendam die bij het bombardement in mei 1940 werd getroffen aan de kade van de Wilhelminakade
6 juli 2019, 20:40 uur
Haven

Er komt een nieuwe bommenkaart voor de haven. Die brengt nauwkeuriger in beeld waar mogelijk op de haventerreinen nog blindgangers liggen. Via de oude kaart uit 1988 is de laatste dertig jaar niets meer gevonden. Maar de gegevens daarop waren nog gebaseerd op kaarten van de bommenploeg die tijdens en na de oorlog de bommen moest opruimen. Maar die mochten volgens gemeente-adviseur Joost Martens de haven niet eens in omdat dit ‘Sperrgebiet’ was.

‘’De haven was een tactisch doel voor de geallieerden. Hier zijn honderden bommen gevallen’’, aldus Martens in de Havenkrant, die hoopt dat met de nieuwe bommenkaart – waaraan zes jaar lang is gewerkt – toekomstige gevaren kunnen worden ingedamd. Tijdens de studie is gekeken naar archiefmateriaal van de Engelse en Amerikaanse luchtmacht en het Duitse en Nederlandse leger.  

Meer dan 2.500 luchtfoto’s zijn gescand en geplaatst op hedendaagse digitale kaarten en vergeleken met luchtfoto’s uit het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op basis daarvan kunnen grote delen van het havengebied al onverdacht worden verklaard. Dat geldt ook voor de verdiepte Nieuwe Waterweg.


Foto: Ga-het-na