Capels Dagblad | Haven mogelijk keihard getroffen door coronacrisis
mainImage

Haven mogelijk keihard getroffen door coronacrisis

16 april 2020, 09:14 uur
Haven

De haven van Rotterdam wordt hard getroffen door de effecten van de coronacrisis. In het eerste kwartaal van dit jaar was volgens het Havenbedrijf al sprake van een daling van de overslagvolumes met bijna 10 procent. Vooruitkijkend wordt een daling van de overslag op jaarbasis met 20 procent niet uitgesloten.

De overslag daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met 9,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar naar 112,4 miljoen ton. Het Havenbedrijf benadrukt dat in het eerste kwartaal van 2019 recordvolumes werden behaald met de overslag van containers, vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en biobrandstoffen.

Topman Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam waarschuwt voor de verdere impact van de crisis. "We staan gesteld voor ongekende verstoringen. De impact van vraaguitval door de coronacrisis zal vanaf april echt duidelijk worden.​ Een afname van het overslagvolume tussen 10 en 20 procent op jaarbasis lijkt zeer waarschijnlijk", zegt hij.

De verwachting is dat de impact van de pandemie de komende maanden groot zal zijn in de goederenopslag en het logistieke proces. De vooruitzichten zijn volgens Castelein afhankelijk van hoelang de overheidsmaatregelen blijven gelden en de snelheid waarmee de productie en wereldhandel zich herstellen.