Capels Dagblad | Dit is ze: de Prinses Amalia.
mainImage

Dit is ze: de Prinses Amalia.

De Prinses Amalia aan de Willemskade. Inzet: kleindochter Femme en eigenaar Leo Blok in gesprek met Jan Dirk Stouten
5 september 2019, 09:47 uur
Haven

De Koninklijke Spido heeft een nieuw schip. Gisteravond werd de Prinses Amalia in aanwezigheid van het Rotterdamse koopmanscrème de la crème en tussen de regenbuien door gedoopt door de 3-jarige kleindochter van eigenaar Leo Blok, Femme.

‘’Ja, ik weet het’’, zei Leo Blok met genoeg gevoel vol humor. ''Het is een schip dat eruit ziet als een groot privéjacht, en laat dat maar zo in de beeldvorming, want er staat op het schip een grote stoel en dat is mijn alternatieve werkplek.’’

''Duur?’’, wilde feestpresentator Jan Dirk Stouten weten. Het antwoord kwam langzaam via de huig naar de proevende lippen van Blok: ''Hou het maar op ongeveer vijf miljoen, maar dat was tot het moment dat er dames aan boord komen en je weet als dames zich met het interieur gaan bemoeien, dan krijg je een situatie zoals thuis.’’

De Prinses Amalia is bestemd voor het hogere eventsegment: een innovatief en modern schip, met teakhouten (vip)dekken, loungebanken en speciale verlichting voor ’s avonds. ''Weinig brandstof, weinig trillingen, de beste geluidsapparatuur en optimale mogelijkheden voor catering en horeca. Ja, de trucendoos is open gegaan’’, aldus Blok, die de parel van zijn rederij ook gaat inzitten voor luxe dinercruises of proeverijen in samenwerking met topkoks.

De komst van de in Lobith gebouwde Prinses Amalia was enerzijds de afsluiting van de viering van het eeuwfeest, anderzijds betekende het weer een stap voorwaarts voor de Rotterdamse rederij, die recent op vier andere cruiseschepen de motoren liet vervangen en dit jaar de James Cook aan die ‘die grote beurt’ toevoegt. Bijzonder is ook dat de beroemde Spido-kapitein Lieuw Ferwerda van de James Cook overstapt naar de Prinses Amalia. De laatste maanden was hij al intensief betrokken bij de afbouw en proefvaarten. Komend weekend vaart hij - 45 jaar in dienst bij de Spido - met de Prinses Amalia rond op de Maas tijdens de Wereldhavendagen.

Binnenkort kijkt Leo Blok in Dagblad010 terug op het eeuwfeest.