Capels Dagblad | Kopzorgen (215) - Naam wijzigen
mainImage

Kopzorgen (215) - Naam wijzigen

Gebouw Justis in Den Haag
1 maart 2020, 12:22 uur
Geld & Recht

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Een van mijn kinderen die de achternaam heeft van de man, van wie ik al lang ben gescheiden, wil liever mijn achternaam. Ze is mijn dochter die al ruim meerderjarig is en ook geen contact meer wil hebben met haar vader. Is naamswijziging mogelijk? En moet dat zonder advocaat?

Antwoord:

Als uw dochter meerderjarig is, kan zij haar naam wijzigen in de achternaam van de andere ouder. Daarvoor moet zij een verzoek indienen bij screeningsautoriteit Justis. Een van de voorwaarden is dat zij 18 jaar of ouder is en dat zij enige tijd is verzorgd en opgevoed toen zij minderjarig was. Er wordt door Justis overigens altijd naar de mening van de andere ouder gevraagd. Er zijn voor haar wel kosten aan verbonden.

Voor het indienen van het verzoek tot achternaamwijziging heeft zij geen advocaat nodig. Dat kan ze zelf doen.