Capels Dagblad | Kopzorgen (214) - Uitkering schadeletsel
mainImage

Kopzorgen (214) - Uitkering schadeletsel

23 februari 2020, 07:26 uur
Geld & Recht

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Ik heb recent 10.000 euro ontvangen voor schadeletsel bij een verkeersongeval. Ik heb alleen AOW met een klein pensioentje. Heeft dat consequenties voor mijn huurtoeslag en zorgtoeslag? Kan ik het geld nog dit jaar uitgeven aan bijvoorbeeld een verbouwing van mijn huis?

Antwoord:

De Belastingdienst stelt een aantal voorwaarden aan een immateriële schadevergoeding. Ook bij vermogen in box 3. Op de site van de Belastingdienst kunt u dat terugvinden en zelfs een proefberekening maken.

Voor de huurtoeslag en zorgtoeslag wordt er een uitzondering gemaakt als u met uw vermogen niet boven bepaalde grenzen uitkomt. Voor zorgtoeslag is dat véél hoger.

Nog handiger is het om het dit jaar nog uit te geven aan een verbouwing van uw huis. Immers dan komt het niet bij uw vermogen waarvoor de peildatum 1 januari van het afgelopen jaar is. Dat wordt vergeleken met het jaar daarop. Anders komt u in procedurele molens van de Belastingdienst terecht.