Capels Dagblad | Kopzorgen (207) – Te dure notaris
mainImage

Kopzorgen (207) – Te dure notaris

22 december 2019, 06:25 uur
Geld & Recht

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

De bank wilde een verklaring van erfrecht. Mijn vader is in juni 2019 overleden en mijn moeder acht maanden geleden. Ze waren bijna 70 jaar getrouwd. Mijn zus en ik zijn hun enige kinderen.

Omdat de begrafenisondernemer benadrukte dat wij zeker een notaris nodig hadden, hebben we op zijn advies hem/haar ingeschakeld. Het gaat om een eenvoudige erfenis, mijn zus en ik zijn de enige erfgenamen.

Nu hebben wij een rekening gekregen van ruim 1400 euro van de betreffende notaris. Dat was schrikken. Op internet zien we in onze regio bedragen voor minimaal 400 euro. Wat is uw advies voor de lezers?

Antwoord:

De allereerste tegenvraag is waarom heeft de bank een verklaring van erfrecht nodig geacht? Die is alleen maar nodig geweest als er meerdere erfgenamen zijn. Het is een dure notaris geweest. Banken vragen dat vrijwel niet meer als vader en/of moeder zijn overleden.

Jullie zijn er dus ingestonken door een dure notaris te nemen op advies van de begrafenisondernemer. In onze rubriek wijzen we vaak op de mogelijkheid om regionaal de goedkoopste notaris te vinden. U kunt natuurlijk wel in beroep gaan bij de geschillencommissie.

Kijk in eerste instantie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rechtspraak-en-geschiloplossing/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-een-klacht-indienen-over-een-notaris.

 


Foto: Pixabay