Capels Dagblad | Kopzorgen (177) – Belasting bij erfrecht
mainImage

Kopzorgen (177) – Belasting bij erfrecht

Afbeelding is niet meer beschikbaar
21 juli 2019, 07:00 uur
Geld & Recht

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: hansroodenburg@kpnmail.nl. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

Is het zogenaamde erfrecht (qua belastingen) niet totaal achterhaald? Immers mensen die hun hele leven hebben gespaard (wit) en hun huis hebben afbetaald, daar wil de Belastingdienst als een 'kannibaal' nog met zijn grauwgrijze klauwen aan mee lopen graaien. Totaal oneerlijk om kinderen hiermee op te zadelen. Waardoor soms de grootste dramatische familieruzies en vetes ontstaan, die nooit meer zijn recht te breien.

Antwoord:

Er is een politieke partij (VVD) die af wil van erfbelasting of die lager wil hebben. Het blijft een lastige zaak die mogelijk pas bij de volgende kabinetsvorming aan de orde zal komen.

In vrijwel alle westerse landen is het zo dat inkomsten van welke aard ook (extra) worden belast. Alleen op zwarte geldstromen zit geen belasting of sociale premies. Vandaar dat de Belastingdienst daarop kien is als het om grote bedragen gaat. De minister van Financiën heeft wederom een aantal maatregelen genomen om het zwartgeldcircuit tegen te gaan.

De ruzies bij kinderen ontstaan door een andere verdeling dan ouders hebben bepaald, onder meer in hun testament. Er is overigens wel één ding: kinderen kunnen nooit onterfd worden. Zij moeten dan wel hun legitieme portie inroepen. Dus ook de drugsverslaafde dochter of zoon.

Als je huis is afbetaald, betaal je ook geen belastingen meer aan de fiscus. Je komt dan op nul uit. Een kabinet moet ook aan zijn inkomsten komen.

 


Foto: Digitaal Dagblad