mainImage

We gaan 16 maart stemmen, dat wordt lachen

3 februari 2022, 11:57 uur
Columns, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

We gaan 16 maart stemmen. Lokale politici worden daar altijd onstuimig blij van. Heerlijk elkaars standpuntjes afkatten. Lekker lang aan het woord in felle linkse zaaltjes en cosmetisch laten merken dat je succesvol schoolging. Daarna op zaterdag de wijken in. Pitchen. Dat is het woord.

Altijd leuk zo’n campagnedag. Die begint op zaterdagmorgen heel vroeg als de dames zich wreed door de kapper onder handen laten nemen. Een uur later trekken zij een gekleurd clubjasje aan. Samen met de mannen wandelen ze in ganzenpas de straten in en dumpen hun folders in brievenbussen ook waar nee/nee op staat. Even geen milieugezeik, even geen Arno, maar proppen. Goed proppen, en als je dat nou maar lang genoeg doet, dat proppen, dan verdwijnt het foldertje vanzelf achter het klepje. Geen hond die er daarna naar kijkt, maar daar gaat het niet om. Het gaat om de liefde van de convictie en de kracht van de overtuiging. Gewoon droogneuken op straat. Dat is het woord.

Voorbijgangers worden nietsvermoedend hijgerig aangesproken en stil gezet. En dan gebeurt het. Even flashen met het gekleurde jasje. Zeggen van welke partij je bent, foldertje mee en dan mag men weer doorlopen. Dertig jaar geleden deelde de PvdA nog kushandjes uit, maar dat mag niet meer. 

Verderop in de straat zijn dan intussen de andere foldertjes zingend bezorgd en na een uurtje komt de hele politieke club bij elkaar en gaan ze op de foto. Meestal maakt de fractieleider die zelf, zodat niemand hoeft te twijfelen wie het voor het zeggen heeft. Twintig seconden later heeft de jongste de beelden als confetti op Facebook rond gestrooid. En dan maar hopen dat op 16 maart de kleur van het jasje of net die ene uitgesproken zin nog vers in de herinnering zit.

Er is opnieuw keuze genoeg in Rotterdam. Als ik zin heb ga ik u daarbij de komende weken helpen. Zelfs Jezus Leeft doet weer mee. De stadse bijbelboys hebben een strak program. Brussel en Timmermans moeten opzouten. Ambtenaren ook. U, ik, Arno ook, allemaal aardgas blijven gebruiken, maar wel de inkomsten exclusief doneren aan de Groningers. Leuke partij. Geen geneuk meer op de Wallen. Ook geen religie meer, gewoon Jezus blijven volgen. Hij leeft.

Als ik hem de komende weken in Rotterdam tegen kom, ga ik toch eens vragen wat hij wat hij van die files bij de Maastunnel vindt en van dat gehannes met dat nieuwe Feyenoord-stadion. 

En óók of hij Sven Mijnans bij Sparta definitief op 10 wil.