Capels Dagblad | Mail van GroenLinks?
mainImage

Mail van GroenLinks?

1 oktober 2020, 19:34 uur
Columns

Sinds het begin van de corona-crisis ga ik twee a drie keer per week op de fiets van Rotterdam naar Den Haag. Arno Bonte van GroenLinks complimenteerde me er zelfs voor op Facebook.

Ik eet nauwelijks meer vlees - ik mis vooral de broodjes kroket op het stadhuis en de gehaktballen van de Ballentent - verder is het goed te doen. Vis is zo slecht nog niet.

Mijn huis is goed geïsoleerd, ik heb geen auto en aan vliegen naar verre oorden heb ik een broertje dood.

Mijn verbazing was dan ook niet groot dat ik een mail ontving om lid te worden van Groenlinks.

Op aanraden van wie zou zijn gestuurd?

Was het Arno Bonte die Rotterdam tegen iedere prijs “van het gas” wil halen? Leefbaar Rotterdam is vanaf het begin tegen. Het zal niet lang meer duren voordat dit onzalige idee de prullenbak in gaat. Voor de verkiezingen in 2021 vermoed ik.  

Ook over investeringen in de energietransitie verschillen we van mening. 134 miljoen euro gemeenschapsgeld stoppen in een weinig rendabel energietransitiefonds is zeer onverstandig, zeker aan de vooravond van een nieuwe opleving van het corona-virus.

Bonte was het dus niet.

Was het Stephan Leeuwis van GroenLinks die serieus meent dat in Rotterdam genoeg werkgelegenheid zal zijn als we de haven C02-neutraal maken? Nee, zelfs met 100 duurzame sojasaus fabrikanten zoals de iedere keer door Leeuwis genoemde sojasausfabrikant Tomasu, gaat dat niet lukken.

Lekkere sojasaus trouwens, gaat goed bij de vis!

Was het dan Jan Rotmans? De transitieadviseur van het college die andersdenkenden iedere keer de maat neemt om (nog meer) vaart te maken met het van het gas af halen van huizen terwijl het hem zelf niet lukt. Hij heeft er al een ton aan uit gegeven en nog steeds is zijn huis niet aardgasvrij. Open voor kritiek staat hij niet – zijn criticasters noemt hij gekkies - dus Rotmans was het zeker niet.

Het zou mooi zijn als onze “transitieadviseurs” de kosten om een huis van het gas te halen op een rijtje kunnen zetten voordat zij met hun adviezen komen. Wij van Leefbaar Rotterdam vragen als sinds 2018 naar een overzicht per flat, rijtjeshuis, herenhuis en vrijstaand huis. Nog steeds hebben geen antwoord ontvangen.

Was het dan René Segers – Hoogendoorn van het CDA? ik noemde hem in het verleden wel vaker plagend het zesde lid van de Groenlinks Rotterdam fractie. Wellicht een beetje belerend en moraliserend in het begin van onze raadsperiode maar hij begint te draaien als een goed CDA’er. Ineens is er oog voor de betaalbaarheid bij de energietransitie en ook op gebied van onderzoek naar kernenergie rijkt hij Leefbaar Rotterdam de hand. Ook hij was het dus niet.

René vroeg me een keer positief over hem te schrijven, dus bij dezen!  

Of was het dan een anonieme grappenmaker van Groenlinks? Ik moest lang denken, maar een goede mop verteld door iemand van Groenlinks, staat mij niet meer bij.  

Ik heb de mail van Groenlinks maar uit mijn mailbox verwijderd.