Capels Dagblad | Jan D. Swart: Lang leve Adil Auassar
mainImage

Jan D. Swart: Lang leve Adil Auassar

8 maart 2021, 02:08 uur
Columns

Mocht, wat God verhoede, Henk Fraser aan het einde van het seizoen Sparta verlaten, één wetenschap delen we: Gert Jan Verbeek wordt het niet.

Geweldig amusement vrijdagavond in Emmen waar de overal in no time weggestuurde voetbaltrainer Verbeek als beroepsengerd met één zin gefileerd werd door een voetballer van Sparta, die na afloop van een ongelukkige uitslag geen behoefte had aan een geserreerde necrologie over de teamprestatie.

Wat een slecht voetbal, zei Verbeek.
lk ben er niet om jou te plezieren, antwoordde Auassar, met uitpuilende boze ogen zo groot als wagenwielen. 

Auassar heeft niet het hoofd van Jochem Myer, dus Verbeek schrok zich te pletter. 

Het gebeurde allemaal toen Auassar het te kwaad had over die achterlijke handsbalregeling. Mooie tv. Een voetballer die zich in groepsverband genaaid voelde en woest stond uit te leggen waar hij in godshemelsnaam zijn armen moet laten als met een snelheid van 150 km per uur in het strafschopgebied een bal op hem wordt afgevuurd. Nederland zag en hoorde een prachtige wanhoopsemotie, die ineens wreed onderbroken werd door een boer. Zo’n domme.

Wat een onbehouwen man is dat toch, die Verbeek.

Zelden ook iemand daarna zo grandioos voor schut zien gaan. De repliek van Auassar was feilloos. Snel en to the point. Bestraffend. Met de kracht van Gillette. Pats, boem. ‘Ik ben er niet om jou te plezieren.’

Geweldig.

En dan die ogen van die Spartaan die vervolgens demonstratief meteen recht in die van Milan van Dongen keken, zo van: jij wel, die lul niet. Historische tv. En het leuke: die boer was op slag muisstil. Hij trok pas laf zijn bek weer open toen Auassar hem niet meer kon horen.

Zelfs in Feyenoord-kringen had men zich thuis zitten verkneukelen, omdat Verbeek in De Kuip de eerste en enige trainer is geweest die vergeefs heeft zitten etteren om de legende Gerard Meijer na 300 jaar bij Feyenoord uit het zadel te slaan. Ik hoor perschef Fred Blankemeijer nog zeggen: dit is een testimonium paupertatis.

Een wat, Fred?

Dat ie zo dom is als het achtereind van een varken.

Maar dat kan je toch niet zeggen?

Jawel, want hij denkt dat het een compliment is.

Ik mis Fred nog dagelijks.