Capels Dagblad | De Rotterdamse Cora van den Nieuwenhuizen zou het kunnen
mainImage

De Rotterdamse Cora van den Nieuwenhuizen zou het kunnen

14 mei 2021, 19:37 uur
Columns, IJsselmondeNieuws

Om de enorme woningnood te bestrijden, klinkt steeds vaker de roep om met het nieuwe kabinet weer een apart Ministerie van Volkshuisvesting in het leven te roepen. Dat kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Het is elk geval een veel zinvollere uitgave dan destijds het veranderen van de naam Ministerie van Veiligheid en Justitie in Ministerie van Justitie en Veiligheid (à raison van 2 miljoen euro).

Naar mijn idee is VVD-minister Cora van den Nieuwenhuizen een alleszins geschikte kandidaat om dat nieuwe departement te gaan leiden. Cora staat namelijk stevig in haar schoenen. In het kabinet heeft ze al laten blijken net als D66’er Wouter Koolmees geen tegenspraak van de coalitie in de Tweede Kamer te dulden, maar we weten ook dat als Cora eenmaal ergens voor gaat alles moet wijken.

Nu hoor ik de criticasters meteen roeptoeteren dat Cora maar twee agendapunten tijdens haar ministerschap had: de maximumsnelheid op 130 kilometer plus Vliegveld Lelystad en dat beide een voortijdige dood zijn gestorven. Maar mogen we dat Cora aanrekenen? Zij is als ouderwetse vroem-vroem-politica het slachtoffer van de CO2-lobby geworden. En ze heeft tegen alle slechte vooruitzichten in - met wat list en bedrog - die Luchthaven Lelystad toch maar mooi gebouwd! Dat is al heel wat meer dan haar partijgenoot minister Sander Dekker voor elkaar heeft gebokst: die sloopte alleen maar de rechtshulp en blijkt nu ook te belazerd om zich in te spannen voor een landgenoot die al een eeuwigheid in een Amerikaanse gevangenis zucht.

Ypenburg

Cora van de Mora als minister van Volkshuisvesting krijgt een uitgelezen kans om de vele miljoenen belastinggeld die al nodeloos zijn uitgegeven aan de inmiddels volstrekt overbodige Luchthaven Lelystad, toch nog een zinvolle bestemming te geven. Denk even aan het vroegere Vliegveld Ypenburg, waar nu ruim 10.000 woningen staan! De provincie Flevoland heeft zich al - samen met de Noordelijke provincies - bij het kabinet gemeld om in versneld tempo massa’s woningen te bouwen; welnu waar wachten we op?

Ik weet niet of die hagelnieuwe start- en landingsbanen sterk genoeg zijn om als fundament voor de nieuwbouwhuizen te dienen, maar anders ligt er alvast een aardig stukje wegennet. De toegangswegen tot de nieuwe woonwijk zijn ook al prima in orde. Er is natuurlijk al een brandweerkazerne en ik neem aan ook iets wat als politiebureau compleet met cellencomplex kan dienen. De hal waar onderhoud aan vliegtuigen was gepland, leent zich prima als garage annex APK-keuringsstation en benzinepomp. 

En dan de aankomst en vertrekhal met See Buy en Fly-winkeltjes en talloze eet- en drinkgelegenheden. Dat wordt gewoon een leuke shoppingmall, zoals dat tegenwoordig in goed Nederlands heet. In Leidschendam hebben we de Mall of the Netherlands, nou in Lelystad krijg je dan de Mall of the Flevopolder. Er ligt reeds een gigantisch parkeerterrein te wachten op alle gretige bezoekers. 

Maar er is meer. De incheckbalies bouwen we met minimale middelen om tot loketten voor de gemeente, waar je een nieuw paspoort, rijbewijs of Verklaring Omtrent Gedrag kan halen. Er zijn dan nog genoeg balies over voor het UWV en andere dienstbare overheidsinstanties. Ja, zelfs voor het radicaal nieuwe Menselijke Maat-Klachtenloket van Rutte! En van de bagage-afhandeling maken we een openbare bibliotheek.

Dan hou je nog steeds heel veel ruimtes over op die luchthaven die al meer dan een jaar zinloos leeg staan: kantoorruimtes, opslag voor gevonden voorwerpen, wachtruimtes bij de gate. Maar denk je eens in wat daar met een beetje fantasie allemaal mogelijk is: een buurthuis, een feestzaal voor bruiloften en partijen, een sportschool, kapsalon, Scouting Lelystad, sociale raadslieden, een medisch centrum inclusief soa-kliniek, tandartsenpraktijk en fysiotherapie. 

In de verkeerstoren huisvesten we een all-you-can-eat-Chinees met magnifiek uitzicht. En de ruimtes waar je echt helemaal geen raad mee weet, kun je altijd nog slijten als ateliers voor kunstenaars of oefenruimte voor beginnende popgroepen.