Capels Dagblad | Uitstel sloop Tweebos dure grap voor Vestia
mainImage

Uitstel sloop Tweebos dure grap voor Vestia

11 mei 2020, 17:00 uur
Bouw & Wonen

Vestia loopt een subsidie van 13.375.000 euro mis, omdat de woningcorporatie haar omstreden sloopplan van de Tweebosbuurt niet op tijd kan uitvoeren.
Op 5 februari 2018 vroeg Vestia bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) een zogeheten vermindering van de verhuurderheffing aan. Deze werd toegezegd. Het ging om genoemd bedrag van ruim 13 miljoen. Uit te keren onder de voorwaarde dat de sloop van de buurt binnen drie jaar zou zijn gerealiseerd.

Omdat de rechter 10 januari oordeelde dat de corporatie de huurovereenkomst van resterende huurders niet mag ontbinden, gaat Vestia dit tijdschema niet halen. Uitstel is niet aan de orde.

RVO-woordvoerder Tom Hoven legt uit: “Navraag leert dat het niet mogelijk is uitstel te geven voor de realisatie van een RVV-project. Afhankelijk van de aanvraag is de termijn waarbinnen de aanvraag moet worden gerealiseerd 3 tot 5 jaar voordat de subsidiebeschikking vervalt”. Voor sloop geldt drie jaar.

Of de sloop van de Tweebosbuurt überhaupt doorgaat, is nog onduidelijk. Op z’n vroegst geeft het gerechtshof in Den Haag in de tweede helft van 2021 uitsluitsel daarover. In de tussentijd laat de corporatie de buurt verder verpauperen. Komt er een woning leeg, dan wordt deze meteen dichtgetimmerd. Een beveiligingsbedrijf is voor naar verluidt een bedrag van ruim 10.000 euro per week ingeschakeld om te garanderen dat de verlaten woningen leeg blijven.