Capels Dagblad | Succes met kiezen, Bas
mainImage

Succes met kiezen, Bas

6 februari 2019, 14:15 uur
Bouw & Wonen

Bouwwethouder Bas Kurvers – geboren en getogen op Zuid – wordt de tijdelijke vervanger van de dinsdag afgetreden wethouder Adriaan Visser op de portefeuille Feyenoord City. Hij krijgt daarmee bij de verdeling van de hoofdpijnprojecten onder de andere wethouders de meest emotionele. Kurvers is zelf oud-voetballer van CVV. Zijn vader ook.

De bemoeienissen van Kurvers met de omstreden en megalomaan genoemde opknapbeurt van dit deel van Rotterdam (inclusief een nieuw stadion en de transitie van de huidige Kuip naar een soort Griekse doorkijktempel inclusief woningbouw) is tijdelijk, want de resterende wethouders hopen dat D66 binnen enkele weken een definitieve opvolger van Visser heeft benoemd.

Ondertussen heeft D66-fractievoorzitter Chantal Zeegers laten weten zelf niet beschikbaar te zijn als opvolger van Visser. De Democraten zoeken een kandidaat van buitenaf. Donderdag gaat daarover ook de gemeenteraad nog (extra) in debat. Zowel 50Plus als Leefbaar Rotterdam willen hierover hom of kuit. Bovendien vinden zij bij nader inzien – nu het allemaal toch zo gelopen is - een tiende wethouder nergens voor nodig.

Klimaatwethouder Arno Bonte heeft het tweede kwestieuze dossier van Visser geërfd. Hij zal de miljoenenmissers van Het Warmtebedrijf moeten gaan verdedigen, terwijl zijn GroenLinks-collega Judith Bokhove nu de zoveelste wethouder wordt die sturing moet gaan geven aan het ramptraject van de Hoekselijn. Ook de Maastunnel valt nu even tijdelijk binnen haar portefeuille.

Binnen de verdere tijdelijke verdeling gaan de financiën van de stad naar Richard Moti (PvdA), de Haven naar Barbara Kathmann (PvdA), de Coolsingel naar Bert Wijbenga (VVD) en de Ambtenarenorganisatie naar Sven de Langen (CDA).

Opmerkelijk is dat de vrij onzichtbare deeltijdwethouder Michiel Graus (CU-SGP) (Armoedebestrijding) niet meedoet in de reddingsoperatie en ook onderwijswethouder Said Kasmi wordt uit de wind gehouden.