Capels Dagblad | Rotterdam mag niet bouwen in Lijnbaankwartier
mainImage

Rotterdam mag niet bouwen in Lijnbaankwartier

Bij de transformatie van deze woningen aan Stadhuisplein deugen de geluidsvoorschriften niet
19 augustus 2020, 12:15 uur
Bouw & Wonen

De gemeenteraad van Rotterdam moet opnieuw onderzoeken of nieuwe woningen mogelijk zijn in het gebied rond het Lijnbaankwartier en de Coolsingel in het centrum van Rotterdam. De Raad van State vernietigde vandaag de regels in het bestemmingsplan ‘Lijnbaankwartier-Coolsingel’ die nieuwe woningen in dit gebied mogelijk maakten. De gemeente Rotterdam moet nu binnen een jaar een nieuw besluit nemen.

De Afdeling bestuursrechtspraak boog zich al eerder over dit bestemmingsplan naar aanleiding van bezwaren van twee cafés aan het Stadhuisplein in Rotterdam. Zij vrezen dat de woningbouw in een voormalig kantoorpand tegenover hun cafés hun bedrijfsvoering zal belemmeren.

Voor de woningen die inmiddels al gebouwd zijn tegenover de cafés vindt de Raad van State dat de gemeenteraad "niet inzichtelijk" heeft gemaakt welke geluidsvoorschriften aan de cafés kunnen worden gesteld. Deze geluidvoorschriften mogen aan de ene kant de bedrijfsvoering van de cafés niet onevenredig belemmeren en moeten aan de andere kant een aanvaardbaar woon- en leefklimaat garanderen voor de bewoners.

Ook de regels voor nieuwe woningen in het aangrenzende gebied, waaronder de Rotterdam Building, voldoen om dezelfde reden niet. In beide gevallen moet de gemeenteraad bij zijn nieuwe besluit ook rekening houden met alle vormen van geluid, niet alleen met geluid dat afkomstig is van horecabedrijven.