Capels Dagblad | Rotterdam laat starters fluiten naar hun borg
mainImage

Rotterdam laat starters fluiten naar hun borg

Inzet: Aart van Zevenbergen (boven), Lies Roest (onder)
18 juli 2020, 17:30 uur
Bouw & Wonen

door Jan D. Swart

Rotterdam wil geen waarborgfonds uit de grond tillen voor startende huizenkopers en zeker niet als daarvoor een deel van de gelden van de verkoop van Eneco moeten worden aangewend. Met borg hebben de banken meer zekerheid, vond SP-fractievoorzitter Van Zevenbergen. Maar de starters krijgen geen voet aan de grond bij dit stadsbestuur.  

De schrik sloeg het GroenLinkse bolwerk in de Rotterdamse gemeenteraad om het hart toen Van Zevenbergen de naam van Eneco in de mond nam. Met de 1,3 miljard, die Rotterdam overhoudt aan de verkoop van de energiefabriek, heeft dit stadsbestuur namelijk hele andere bedoelingen. ‘’Het realiseren van linkse hobby’s’’, riep Leefbaar-raadslid Eerdmans en toen werd het hem nog niet eens gevraagd.  

Van Zevenbergen wilde een verwaarloosbaar deel van de Eneco-opbrengst gebruiken om de jeugd in Rotterdam te houden. Maar toen zijn woorden waren uitgeprint, bibberde het velletje papier in de handen van de anders toch zo stoere GroenLinkse Lies Roest. Die dacht: dat kost ons wéér een windmolenparkje. 

Van Zevenbergen, zelf vader, een man uit de tijd van de Premie A en de Premie B-woningen, had het sociaal vanuit de goedheid zijner hart opgeschreven: ‘’Voor Rotterdammers die hun eerste huis gaan kopen is het schier onmogelijk een nieuw huis te betalen. Het is onmogelijk een hypotheek te krijgen zonder deugdelijke borg. En die vraagt een bank. Zo’n fonds doet wonderen, want in 99 van de 100 keer gaat het goed. Het kan toch niet zo maar blijven doorgaan dat vooral jonge mensen de stad moeten ontvluchten om goed te kunnen wonen?’’

Maar het hielp hem geen fluit. Het was weliswaar een digitale stemming, maar de geur van de van de zenuwen transpirerende raadslid Lies Roest had in no time alle 34 groene raadsleden bereikt, inclusief Leefbaar Rotterdam. In vier seconden tijd was de Rotterdamse starter naar het platteland weggemitrailleurd.