Capels Dagblad | Noodlijdend Vestia kan 8500 woningen kwijt
mainImage

Noodlijdend Vestia kan 8500 woningen kwijt

12 mei 2020, 08:34 uur
Bouw & Wonen

De verkoop van ruim 10 procent van de woningvoorraad van Vestia is een stap dichterbij gekomen, meldt het FD. In vijf van de zes gemeenten waar de noodlijdende corporatie woningen probeert te verkopen, zijn lokale corporaties bereid de portefeuille over te nemen.

Dat blijkt uit een rapportage van bemiddelaar Hamit Karakus, die door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken was aangesteld om dit proces te begeleiden.

Dinsdag zullen de betrokken corporaties, gemeenten, provincies, het Rijk en de vereniging van corporaties Aedes volgens Karakus een intentieverklaring ondertekenen, die uiteindelijk moet leiden tot de overname van circa 8500 woningen. Bij de ruim 1500 woningen van Brielle zijn de partijen er nog niet uit.

Vestia wil de woningen in Barendrecht, Bergeijk, Brielle, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Zuidplas verkopen om financieel gezonder te worden. Vestia, dat in 2012 bijna failliet ging door speculatie met rentederivaten, gaat nog altijd gebukt onder een miljardenschuld. Door de verkoop van de woningen zou de corporatie een deel daarvan kunnen aflossen.