Capels Dagblad | Fans zetten stekels op na charme-offensief
mainImage

Fans zetten stekels op na charme-offensief

Zo zit men in het nieuwe Feyenoord-stadion.
5 maart 2019, 01:35 uur
Bouw & Wonen

‘’Feyenoord heeft een Amsterdamse krant in de armen genomen om het nieuwe stadion te promoten.’’

‘’Geen toeval dat Jan de Jong in Hilversum zat met een paar achterlijke ingestudeerde oneliners – het charme-offensief is begonnen. Die Arena-look-a-like moet doorgedrukt worden. We hebben het door.’’

Het zijn voorbeelden van reacties van Feyenoord-supporters, die maandag op internet te lezen waren na de tussentijdse presentatie van het definitieve ontwerp van het nieuwe Feyenoord-stadion, dat volgens architect David Gianotten ‘’de meest unieke kuipvorm krijgt met de beste zichtlijnen ter wereld.’’

Feyenoord is op jacht naar investeringsgeld om zijn afgesproken financiële bijdrage aan de nieuwbouw te kunnen leveren. De tijd dringt en zover men in De Kuip bereid is het achterste van de tong te laten zien ligt de werving op schema. In werkelijkheid: op achterstand. Maar dat komt omdat er al voor 30 miljoen op het ontwerp moest worden bezuinigd en ook omdat wethouder Adriaan Visser als aanjager van Feyenoord City is gesneuveld.

Zinderende zinnen waren te beluisteren uit van de mond van de architect, die logischerwijs alles ‘’uniek, perfect en iconisch vond.’’ Ook zei hij: ‘’Zoals het gaat worden, zo heeft niemand ooit nog een stadion gebouwd.’’ En zoals was te verwachten, kondigde hij aan ‘’dat de robuustheid van de huidige Kuip naar het nieuwe stadion zou worden meegenomen.’’

‘’Net een opzegversje uit de vroegere zondagschool’’, twitterde Han de Jong, met een fotootje waarop men kon afzien met een supporter te maken te hebben die de eerste Europa Cup-successen van Feyenoord nog had meegemaakt.

Dat er nog steeds heel erg verschillend wordt gedacht over het nieuwe stadion en de daarop volgende verwaarlozing van de huidige Kuip blijkt niet alleen op internet, maar ook op tv. In het café voetbalprogramma Veronica-Inside vond Johan Derksen maandagavond de negatieve reacties op de nieuwbouwplannen ‘’allemaal ouwe mannengelul’’, terwijl aan diezelfde tafel René van der Gijp vond dat er een aantal stadions in Europa nooit afgebroken mogen worden. De Kuip is er volgens hem er één van.

Ook in de beslissende kringen van de Rotterdamse gemeenteraad is het nog maar de vraag hoe men gaat reageren als op tijd de zakken van de investeerders geleegd zijn. Raadslid Kevin van Eikeren van de PvdA, die straks overigens verplicht is mee te stemmen met de coalitiepartijen, vond het ontwerp op de Arena van Ajax lijken en ook de voormalige bouwwethouder Robert Simons van Leefbaar Rotterdam stak geen juichende armen omhoog toen RTV Rijnmond vroeg wat hij er van vond.

‘’Leuke schijnbeweging. In 2017 waren die twee partijen vóór, nu maken ze zich ineens zorgen. Dat Feyenoord City een draak van een plan is, hadden ze zich eerder moeten bedenken’’, twitterde oud-politicus Jos Verveen, die de fractie van D66 uitgebonjourd is omdat hij in de lente van 2017 als enige van zijn fractie tegen Feyenoord City stemde.

‘’Aan alles komt een einde, ook aan De Kuip. Feyenoord kan zich nu opmaken voor een inhaalslag met Ajax en PSV, want de businesscase ziet er gelikt uit’’, aldus supporter Peter Bergsma op social media.

‘’Ja op papier’’, repliceerde Dave Smit. ‘’Op papier kunnen ze alles.’’

‘’Het zijn malloten, want ze zijn uitgegaan van een paar onderzoekjes onder de supporters, waarbij de vraag gesteld werd of ze ook naar een nieuw stadion zouden komen. Meer is er niet gevraagd. Nou, je hebt het gezien tegen Emmen. Leuk die drie ringen in de nieuwe Kuip. Kunnen we lekker echo-en’’, antwoordde Harige Harry, want op twitter heeft niet iedereen een eigen naam.

En ondertussen mochten de lezers van De Telegraaf smullen bij de architect, die goed was geïnstrueerd. ‘’Iedereen weet dat De Kuip heel bijzonder was toen die ontworpen werd door de architecten vroeger. Zij namen ooit het model over uit Brazilië. Er zitten zoveel unieke elementen in, de geometrie vind ik als architect prachtig, maar ook het glas in delen van de lobby van het stadion, de lampen van het stadion, de staalconstructie. Daar hebben we veel inspiratie uitgehaald.”

‘’Ze hadden De Kuip moeten verbouwen, net zoals Real Madrid heeft gedaan’’, hield René van der Gijp maandagavond vol.

‘’Kan alsnog’’, twitterde De Tank, die op socialmedia de bijnaam van wijlen Theo Laseroms heeft aangenomen. ‘’Tijd zat. En dat gelul dat De Kuip verrot is, allemaal bullshit, want achter het plan Reddekuip zitten allemaal architecten, die zijn toch niet op hun achterhoofd gevallen?’’

En directeur Jan de Jong? ‘’We hoopten dat hij aan die tafel bij Egberts opening van zaken zou geven over dat stadion’’, aldus Vincent010. ‘’Maar hij kwam niet verder dan een miskleun over Jong Feyenoord, dat niet in de Keukendivisie speelt. ‘De echte grote talenten slaan Jong over’, zei hij om zijn vriendje Van Geel te verdedigen en leuk te doen. ‘Weet hij veel. Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek, Steven Bergwijn en Pablo Rosario hebben tientallen wedstrijden ervaring opgedaan in Jong Ajax en Jong PSV. Wat een afgang als je zoiets op de tv zegt.’’

 


Foto: OMA Architecten