Capels Dagblad | Wie draaide wethouder Bas Kurvers een loer?

Wie draaide wethouder Bas Kurvers een loer?

mainImage
Wethouder Bas Kurvers

Wie geprobeerd heeft om bouwwethouder Bas Kurvers een loer te draaien door ook hem aan te wijzen als lek in het Adriaan Visserdrama - en die dader hoeft men niet per definitie te zoeken in kringen van de oppositie - is vooralsnog een raadsel.

Maar dat Kurvers zich er buitengewoon unhappy bij voelt was van zijn gezicht af te lezen maandagavond tijdens een vreemde persconferentie op zijn kamer in het stadhuis.

Vreemd omdat Kurvers zich onheus betiteld voelde, maar in zijn beantwoording zowel correct als kort van stof wilde blijven. Vreemd omdat hij dit zichtbaar allemaal nog nooit had meegemaakt en waarschijnlijk ook voor zichzelf nog niet heeft kunnen vaststellen wie hem nu heeft willen meesleuren in het ravijn. Adriaan Visser zelf? Raadslid Eskes, van wie hij als eerste hoorde dat er een geheim stuk in omloop was? Of krachten die nu nog anoniem zijn? Donderdag gaat de oppositie hem er in elk geval nog een keer over bevragen.

Toch behoefde men maandagavond maar naar de uitdrukking op het gezicht van Kurvers te kijken om een bevestiging te krijgen van de indruk dat hij zich knap belazerd voelde. Dat hij zei niet. Dat zeiden zijn ogen. ''Ik ga niet in op insinuaties’’, zei hij. ''Ik wil bij de feiten blijven. En die feiten zijn dat ik alleen de geruchten over het lekken kende. En dat er zelfs tal van geruchten de ronde deden, maar dat ik in geen van die gevallen tot vorige week dinsdag de bron wist. Nee, en ook toen heb ik er niks mee gedaan. En ja, natuurlijk ken ik het dossier, sterker nog: ook alle geheime stukken, want ik ben verantwoordelijk voor deze portefeuille. Maar het belangrijkste feit is dat ik niet heb deelgenomen aan een gecoördineerde lekactie naar de pers.’’

Ook niet ongecoördineerd?
''Dat ook niet’’, zei hij.

Op de vraag of hij het gevoel had dat de twee eerdere slachtoffers van de affaire (wethouder Visser, die is afgetreden en raadslid Eskes, naar wier handelen een onderzoek wordt ingesteld) hem via de NRC hebben willen meesleuren in de malheur, zei hij: ''U begrijpt dat ik daarop niet ga antwoorden.’’

En daarna kwam wethouder Wijbenga binnen om hem erop te wijzen ''dat ze nu echt weg moesten.'' Het gesprek had achteneenhalve minuut geduurd. In elk geval achteneenhalve minuut langer dan met burgemeester Aboutaleb, want die bewaarde zijn statements exclusief voor radio Rijnmond. En de verslaggever van de NRC? Die had op de schriftelijke verklaring van het college gewacht en zei bij het verlaten van het stadhuis dat zijn krant niets terugnam van het artikel waarin maandagmorgen stond dat Bas Kurvers weldegelijk had gelekt. ''Wat een bullshit allemaal’’, had VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans daarop al vroeg laten weten.