Capels Dagblad | VVD leest GL, SP en Denk de les over dit schip

VVD leest GL, SP en Denk de les over dit schip

mainImage

De Rotterdamse fractieleiders Lies Roest (GroenLinks), Aart van Zevenbergen (SP) en Stephan van Baarle (Denk) hebben een uitbrander voor hun kiezen gekregen van VVD-raadslid Pascal Lansink. Aanleiding is hun kritiek op de aanwezigheid van de replica van het VOC-schip De Halve Maen bij de manifestatie 'Delfshaven 400'. Zonder het schip kennelijk te hebben bezocht gingen ze alle drie tijdens het racismedebat in Nederland gezamenlijk in de schaamtestand: het schip was niet welkom.

''Ik adviseer deze fractievoorzitters de rondleiding eens te ondergaan, want daar wordt het hele verhaal verteld en ook dat enkele conclusies niet kloppen met de historie van het schip en die vlag is niet meer zichtbaar.''

Roest, Van Zevenbergen en Van Baarle hadden begrepen dat het schip voorzien was van een VOC- en Prinsenvlag, ‘’bovendien in één van onze meest diverse wijken.’’

‘’De VOC heeft een belangrijk aandeel geleverd aan de slavenhandel en wereldwijd een racistisch schrikbewind gevoerd. Ook de prinsenvlag is geen onomstreden symbool. Het wordt geassocieerd met de NSB, Voorpost en Stormfront’’, aldus Roest, die verwees naar een eerdere klacht van de moslimpartij Nida.

De VVD trof de vlag niet aan. Bovendien werd tijdens de rondleiding het complete verhaal verteld, aldus Pascal Lansink, die met deze simpele tweet het voorbarige standpunt van de drie fractievoorzitters verder overigens niet ter discussie stelde, maar kennelijk wel symptomisch vond voor de snelheid waarmee links in the blind een oordeel velt.