Capels Dagblad | Traumaheli vaker ingezet
mainImage

Traumaheli vaker ingezet

Traumaheli vaker ingezet
7 maart 2018, 15:05 uur
Algemeen

Traumahelikopters worden steeds vaker ingezet bij ernstige incidenten zoals zware verkeersongelukken, grote branden en schietpartijen. Vorig jaar werden de vijf traumaheli's die Nederland telt ongeveer 8500 keer ingezet, vergeleken met 8110 keer in het voorgaande jaar. Het jaar daarvoor ging het om 7650 traumavluchten.

Volgens ANWB Medical Air Assistance komt de groei vooral doordat de heli's tegenwoordig niet alleen overdag vliegen, maar ook 's avonds en 's nachts. Om de groeiende vraag aan te kunnen krijgt de organisatie er een gloednieuwe traumaheli bij. Het gaat om een Airbus H135. Daarmee komt de vloot op zes traumahelikopters. ''De nieuwe heli is veel moderner en stiller'', zegt een woordvoerder van de ANWB.

De traumaheli's, ook wel Lifeliners genoemd, staan paraat op vier locaties in Nederland: Volkel (Noord Brabant), Rotterdam, Amsterdam en Eelde (Groningen). De nieuwe heli gaat vanaf volgende maand rouleren langs deze vaste standplaatsen.

Traumaheli's worden ingezet om een trauma-arts en verpleegkundige zo snel mogelijk naar de patiënt te brengen. Sinds 2010 doen ze dat 24 uur per dag en zeven dagen per week.


Foto: Digitaal Dagblad