Capels Dagblad | Restaurant Fuiks serveert 'kliekjes' na kerstdagen
mainImage

Restaurant Fuiks serveert 'kliekjes' na kerstdagen

24 december 2019, 13:16 uur
Algemeen, Uitgaan

Het is een bekend probleem in de Horeca: het weggooien van mooie ingrediënten na de drukke kerstdagen. Onnodige verspilling volgens restaurant Fuiks Eten en Drinken. "Met de overgebleven ingrediënten zijn heerlijke gerechten te maken."

Dat is precies wat Fuiks doet tussen kerst en Oudjaarsdag. Voor 25 euro krijgen gasten een 3-gangenmenu gemaakt van de ingrediënten die normaal bij chique kerstdiners worden gebruikt. "Een hele mooie en creatieve uitdaging voor onze keuken", zegt eigenaar Marinus Bothof van Fuiks. "We kunnen laten zien wat we écht in huis hebben en mogen werken met de lekkerste ingrediënten. Afhankelijk van de voorkeuren en dieetwensen kan het zelfs zo zijn dat alle gasten aan dezelfde tafel een ander gerecht krijgen. Natuurlijk wordt daar ook een passende wijn bij gezocht. Voor onze chefs en service is die creatieve uitdaging een feest."

Bothof wil met de 'kliekjesdeal' de strijd aangaan met voedselverspilling. "Als restaurant proberen we het hele jaar door zo min mogelijk voedsel te verspillen. 'Love food, hate waste' is niet voor niets ons motto. In ons kerstdiner gebruiken we van veel producten slechts een deel, omdat dit nu eenmaal zo uitkomt in het gerecht. De rest is kwalitatief minstens net zo goed, maar wordt vaak weggegooid. Dat is pure verspilling. Daarom hebben wij deze deal bedacht. Het is aan de chefs om van de overgebleven producten een smakelijk gerecht te maken en de gasten te verrassen."

Als voorbeeld noemt Bothof het Sallandse Heuvelrug damhert: "Een hert wordt bij ons van kop tot staart gebruikt. Natuurlijk serveren we hertenbiefstuk, maar van het vlees dat over is maken we bijvoorbeeld een gebraden hertenrug filet met teriyaki-lak en een confit van hertenbout in hoisinsaus. Een bijzonder smaakvol Hollands/Aziatisch fusion gerecht waarbij we nauwelijks vlees verspillen."

De actie is ook de leveranciers van het restaurant niet ontgaan. Bothof: "Onze leveranciers weten inmiddels dat wij aan de slag gaan na de kerst. Dus komen zij met prachtige stukken vlees en vis langs die eigenlijk bedoeld waren voor het kerstdiner. Onze chefs kunnen dan de lekkerste stukken uitkiezen en maken er met andere ingrediënten een heerlijk gerecht omheen. Een mooie uitdaging voor de keuken, een verrassing voor de gasten en ook nog eens duurzaam!"

De 'kliekjesdeal' loopt van vrijdag 27 tot en met zondag 29 december en is te reserveren voor zowel lunch als diner.


Foto: Restaurant Fuiks