Capels Dagblad | Raadslid slaat alarm over Wereldmuseum

Raadslid slaat alarm over Wereldmuseum

mainImage
Wereldmuseum aan de Willemskade

Rotterdamse kunstliefhebbers vragen zich af of de veiligheid van de kunstvoorwerpen in het Wereldmuseum aan de Willemskade nog gegarandeerd zijn. Dat geldt trouwens ook voor medewerkers en bezoekers. Bij de renovatie worden namelijk werkzaamheden verricht onder hoge temperaturen zoals bij het lassen en solderen. Bovendien was er een week na de deel-heropening van het museum al stroomstoring, mogelijk door kortsluiting.

Op 1 oktober zou tegelijkertijd met de tentoonstelling over Dossier Indië ook 'Remix Rotterdam' van start gaan, onderdeel van het programma Boijmans bij de Buren dat beoogt de collectie van Museum Boijmans van Beuningen publiek toegankelijk te maken tijdens de renovatie van haar pand in het Museumpark. Maar 'Remix Rotterdam' is niet doorgegaan of is in ieder geval niet van start gegaan. Ruud van der Velden, de kunstkenner onder de Rotterdamse raadsleden, wil weten of dit verband houdt met de rare verhalen die hij hoort over de renovatie.

En óók: of het Wereldmuseum eigenlijk wel beschikt over een omgevingsvergunning voor een brandveilig gebruik van bouwwerken. En wellicht, zegt hij, zijn er ook nog andere vergunningen nodig voor de gedeeltelijke openstelling van het Wereldmuseum? Vergunningen die mogelijk betrekking hebben op de noodzaak voor het aanbrengen van brandafscheidingen en andere brandveiligheidsvoorzieningen.

Het Wereldmuseum beheert een grote collectie kunstvoorwerpen van Rotterdam, maar daarnaast zijn er voor de tentoonstelling over Dossier Indië ook collecties van het Rijksmuseum, Museum Bronbeek, Universitaire Bibliotheken Leiden en particulieren te zien en hoe zijn die bij calamiteiten verzekerd, luidt zijn slotvraag aan wethouder Kasmi.