Capels Dagblad | Oppositie wil toch aangifte tegen Visser

Oppositie wil toch aangifte tegen Visser

mainImage
Ellen Verkoelen

Zes van de zeven oppositiepartijen in de Rotterdamse gemeenteraad – Leefbaar Rotterdam, 50 Plus, SP, Denk, Nida en Partij voor de Dieren (PVV niet) – zien geen enkele belemmering meer voor het college van B&W om bij de politie aangifte te doen tegen de afgetreden wethouder Adriaan Visser voor het lekken uit geheime stukken nu de directeur van de Rekenkamer de laatste twijfel over de status van het omstreden document heeft weggenomen. Lekken uit geheime documenten is een ambtsmisdrijf.

Ook gisteren herhaalde directeur Hofstra – na langdurig overleg met burgemeester Aboutaleb – dat de conclusie van de rekenkamer blijft zoals die was, namelijk dat er op dit stuk uit 2009 geheimhouding rust. Wel voegde Hofstra eraan toe geen hoge pet op te hebben van het Rotterdamse archief.

Verder zal de oppositie komende donderdag tijdens een ingelaste gemeenteraadsvergadering wethouder Bas Kurvers bevragen over zijn vermeende rol in de lekkage. In de NRC stond maandagmorgen dat ook hij had geprobeerd om – in navolging van Adriaan Visser en CDA-raadslid Christine Eskes - met het bewuste document de pers gunstig te beïnvloeden. Inmiddels hebben hij en fractievoorzitter Vincent Karremans dat overigens in alle toonaarden ontkend.

''De oppositie neemt er ten zeerste aanstoot aan dat het huidige college met deze gang van zaken het aanzien van het Rotterdamse stadsbestuur ernstig schaadt’’, schrijft Ellen Verkoelen van 50Plus namens de oppositie. ''De mensen in de stad zijn boos en teleurgesteld dat bestuurders schijnbaar de regels aan hun laars lappen om de eigen positie te redden. Voor deze oppositiepartijen is dit dan ook voldoende aanleiding om een extra raadsvergadering aan te vragen om het college ter verantwoording te roepen om de onderste steen boven te krijgen.’’