Capels Dagblad | Mensen die levensmoe zijn vragen om zelfbesmetting
mainImage

Mensen die levensmoe zijn vragen om zelfbesmetting

25 maart 2020, 22:57 uur
Algemeen

De uitbraak van het coronavirus leidt tot vragen aan de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), meldt de vereniging op haar website. De belangrijkste heeft zij op de site op een rij gezet. Onder meer de vraag wat iemand kan doen om zichzelf met het virus te besmetten, op die manier de crisis te "benutten om te overlijden".

In het antwoord adviseert de NVVE de doodswens met een arts te bespreken. "Er zijn waardigere manieren om te overlijden. Indien u besmet blijkt te zijn en u wilt dit benutten om te kunnen sterven, zorg dan dat u niet wordt opgenomen in het ziekenhuis en vraag aan uw arts om palliatieve thuiszorg." De vereniging merkt daarbij op dat overlijden als gevolg van een besmetting met het coronavirus niet vanzelfsprekend is. "Er is ook een grote overlevingskans."

Ook wordt gevraagd of een wens tot euthanasie wordt gehonoreerd als men besmet is met het coronavirus. Volgens de NVVE is "waarschijnlijk niet mogelijk" omdat er in dat geval nog niet kan worden voldaan aan de zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet.

De NVVE geeft voorlichting en informatie over euthanasie en hulp bij zelfdoding.


Door: ANP | Foto: Pixabay