Capels Dagblad | Makro stopt verkoop vlees verdacht bedrijf
mainImage

Makro stopt verkoop vlees verdacht bedrijf

Makro stopt verkoop vlees verdacht bedrijf
8 maart 2018, 19:40 uur
Algemeen

Makro stopt verkoop vlees verdacht bedrijf

De Nederlandse groothandel Makro haalt verse rundvleesproducten van het omstreden Belgische vleesbedrijf Veviba uit voorzorg uit de schappen. Ook wordt de samenwerking met de van fraude beschuldigde onderneming stopgezet. De keten benadrukt evenwel dat het verdachte diepvriesvlees van Veviba niet door Makro is verkocht.

Vorige week bleek dat bij Veviba uit Bastenaken meer dan de helft van de gecontroleerde producten niet in orde was. Er zou zijn geknoeid met de invriesdatum. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) trok de erkenning van het bedrijf woensdag in. Daarop haalden de Belgische supermarktketens Delhaize en Colruyt een hele reeks vleesproducten van het verdachte slachthuis uit hun winkels.

''We hebben inmiddels begrepen dat de vermeende vervalsing van invriesdata bij Veviba alleen betrekking heeft op diepvriesrundvleesartikelen'', zo verklaarde Makro donderdag. Het vlees dat uit voorzorg niet meer wordt verkocht betreft verse producten van het label Arden Beef. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights beweerde eerder dat Makro wel het verdachte vlees zou verkopen.

Albert Heijn, net als Delhaize onderdeel van het Nederlands-Belgische supermarktconcern Ahold Delhaize, doet zowel in Nederland als België geen zaken met de bewuste leverancier. In de schappen van Albert Heijn ligt dus ook geen vlees dat teruggehaald moet worden, aldus een woordvoerster.

Veviba valt onder de slachthuisgroep Verbist. Bij dat concern hoort ook het slachthuis in Izegem waar dierenrechtenactivisten vorig jaar mishandeling van runderen vastlegden. De onthulling leidde tot veel ophef. Dat slachthuis moest toen tijdelijk dicht.


Foto: Digitaal Dagblad