Capels Dagblad | Kunstenaars maken streetart op Zuid

Kunstenaars maken streetart op Zuid

mainImage

De hele week hebben kunstenaars gewerkt aan schilderingen op de muren van de Afrikaanderwijk. Dit weekend werd dat afgesloten met het Rotterdam Street Culture Weekend.

In het Afrikaanderpark was er dit weekend van alles te beleven. Een breakdance wedstrijd voor kinderen, kunstenaars die saaie busjes met graffitibussen omtoverden tot ware kunstwerken en een podium waar hiphop artiesten de bezoekers laten dansen. Alle activiteiten hebben één ding gemeen: het is onderdeel van de straatcultuur. En die wordt dit weekend gevierd in Rotterdam Zuid.

Het Street Culture Weekend is de afsluiter van PowWow. Een internationaal streetart evenement waarbij kunstenaars een week lang de Afrikaanderbuurt onder handen hebben genomen om de muren van schilderingen te voorzien. “In het begin keken de bewoners van de wijk er nog een beetje gek van op,” zegt organisator Dave Vanderheijden. “Maar toen ze doorkregen wat er gaande was kwamen veel buren koffie of lunch brengen naar de kunstenaars. Dat vonden we heel tof om te zien.”

PowWow werd vorig jaar voor het eerst gehouden in Rotterdam. Toen vestigde de kunstenaars zich in het Vierhavengebied. “Dat was best lastig omdat de panden daar vaak van internationale bedrijven waren,” legt Vanderheijden uit. “Toestemming krijgen voor de streetart was daardoor best lastig. Hier in de Afrikaanderbuurt was dat een stuk makkelijker.”

Volgens Vanderheijden is er vooral gekozen voor Rotterdam Zuid omdat hier nog niet echt streetart was. “De wijk komt vaak negatief in het nieuws. Wij wilden het graag een positieve impuls geven.”

De kunstwerken zijn verspreid over de wijk te vinden. Ook zijn er de komende tijd pop-up musea en tentoonstellingen over streetart in de wijk.


Foto: Claire Poel