Capels Dagblad | Indringend vader-zoon-stuk in Isala
mainImage

Indringend vader-zoon-stuk in Isala

6 januari 2020, 16:00 uur
Algemeen, Uitgaan

Het toneelstuk De tolk van Java is gebaseerd op de autobiografische bestseller van Libris Literatuurprijswinnaar Alfred Birney. Hoofdpersoon Alan, gespeeld door Benja Bruijning, probeert een verklaring te vinden voor het gedrag van zijn tirannieke vader. Zaterdag 11 januari is de spannende, ontroerende voorstelling te zien in het Isala.

Hoe is Alans vader Arto (Martijn Apituley) geworden wie hij is? In 1949 kwam Arto naar Holland na een reeks misdaden die hij beging als tolk tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in Nederlands-Indië. Wanneer Alan oude dagboeken van zijn vader in handen krijgt, beginnen zijn haat en sarcasme ineens te wankelen. Zijn moeder, een subtiele bijrol van Marie Louise Stheins, heeft zich in zijn jeugd altijd afzijdig gehouden van het geweld. Naarmate de voorstelling vordert, worden de spoken uit een gewelddadig verleden zichtbaarder. Panelen met schimmige figuren rijzen van de toneelvloer op. De tolk van Java geeft inzicht in onze koloniale geschiedenis en het complexe mechanisme van hoe slachtoffers daders kunnen worden. Het laat een tot nu toe onderbelicht perspectief zien: de trauma’s die vele gemengde Nederlandse en Indische gezinnen aan hun verleden overhielden. Maar de thematiek wordt breder getrokken. De voorstelling gaat ook over getraumatiseerd zijn door welke oorlog dan ook en over ontheemd zijn binnen je eigen gezin. Het boek is met humor geschreven, en ook dat is terug te vinden in de toneelversie.

Bij de voorstelling is er een inleiding te boeken voor 3,50 euro. Daarin gaat actrice Denise Aznam, die de geest van Alans oma speelt, kort in op ons Indisch verleden en vertelt ze over auteur Alfred Birney en het maakproces van de voorstelling.

Zaterdag 11 januari 20:15 uur, grote zaal, entree  € 29,75 (CJP / 65+ € 28,75)
Inleiding 19:15 uur, Luc Lutz zaal, entree € 3,50
Isala Theater – Stadsplein 5, Capelle aan den IJssel


Foto: Annemieke van der Togt