Capels Dagblad | Ikazia beproeft minisensor bij hartpatiënten

Ikazia beproeft minisensor bij hartpatiënten

mainImage
Cardioloog Mireille Emans

Cardiologen van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid zijn een onderzoek gestart met het implanteren van draadloze minisensoren bij patiënten met ernstig hartfalen.

De minisensoren worden via plaatselijke verdoving in de longslagaders geplaatst, waarna ze op afstand kunnen worden gemonitord. Op die manier kan er - indien nodig – preventief worden ingegrepen. De cardiologen hopen hiermee verergering van hartfalen en ziekenhuisopnames te voorkomen.

De sensoren, ook wel CardioMEMS genoemd, zijn geplaatst in het kader van de Monitor HF studie. Ze meten de druk in de longslagaders. De patiënt voelt zelf verder niks van de metingen. De verzamelde gegevens worden vanuit huis via een beveiligde verbinding naar de cardioloog in het ziekenhuis gestuurd.

“Uit eerder onderzoek blijkt dat de druk in de longslagaders al stijgt voordat patiënten daadwerkelijk klachten krijgen,” vertelt dr. Mireille Emans, cardioloog in het Ikazia Ziekenhuis. “Door tijdig in te grijpen en te starten met behandelen, kunnen we vaak verergering van het hartfalen voorkomen en daarmee ook een eventuele ziekenhuisopname.”

“We zijn trots dat we één van de twintig ziekenhuizen in Nederland zijn die aan deze studie mee mogen werken. Het is voor ons een mooie kans om de kwalitatieve en patiëntgerichte zorg waar Ikazia zo om bekend staat met behulp van hedendaagse moderne technieken nog beter toe te spitsen aan de individuele patiënt”, besluit Emans.

Studie

De Monitor HF studie is gestart op 1 april 2019 en duurt in totaal drie jaar. Als na die periode blijkt dat het telemonitoren via de CardioMEMS sensoren de kwaliteit van leven voor patiënten met ernstig hartfalen inderdaad verbetert en ook het aantal ziekenhuis opnames vermindert, zullen de sensoren in de basisverzekering worden opgenomen. In totaal doen er twintig hartcentra in Nederland mee aan de studie.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 29000 patiënten in een ziekenhuis opgenomen en ongeveer 7000 overlijden aan de gevolgen van hartfalen.