Capels Dagblad | ‘Hou 2e wereldoorlog en fascisme erbuiten’

‘Hou 2e wereldoorlog en fascisme erbuiten’

mainImage
Karremans brengt Eerdmans water

Joost Eerdmans, de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, deed aan het begin van de tweede debatdag over de Voorjaarsbegroting een beroep op zijn collega’s in de gemeenteraad om bij kritieken de 2e wereldoorlog en kwalificaties als fascisme niet meer te gebruiken. Hij reageerde hiermee op het verwijt van burgemeester Aboutaleb tijdens de eerste dag van de beschouwingen ''dat het niveau in de Raadzaal daalt.'' Aboutaleb deed toen vergeefs verschillende pogingen om onderlinge kwalificaties als Pinokkio, Opper Pinokkio, korporaal-bijdehand en lek- en liksmurf in de kiem te smoren.

Verdere inperkingen dan verwijzingen naar de 2e wereldoorlog en fascime wilde Eerdmans niet gaan. ‘’Een beetje ruig spel in het debat hoort bij onze stad’’, vond hij. ‘’We blijven gewoon boven de gordel en we doen het met humor. Dus als ik meneer Karremans Pinokkio noem, dan is het ook waar. En dat kan hij hebben, want achter de schermen zijn de verstandhoudingen uitstekend. Ik heb dus geen zin in een motie zoals die van Nida, die lijkt op een therapeutische sessie.’’

In de motie van Nida, waarover vandaag gestemd zal worden, wordt een verzoek gedaan aan de coalitiepartij om ‘’uit de loopgraven te komen.’’ Fractievoorzitter El Ouali wil geen ‘’applausmachines’’ en ook niet ‘’tekenen bij het kruisje.’’ Hij vindt dat de bestuurscultuur in Rotterdam verziekt is en wees Eerdmans erop dat dit de reden was waarom men niet met Leefbaar Rotterdam wilde samenwerken.