Capels Dagblad | 'Dit had ook in Nesselande kunnen gebeuren'

'Dit had ook in Nesselande kunnen gebeuren'

mainImage
Een vluchtende boa (links) en Eerdmans en Karremans (rechts)

door Jan D. Swart

Het ziet er niet naar uit dat Rotterdamse fractie van de VVD het besluit van het huidige stadsbestuur om de Buitengewone Opsporings Ambtenaren (boa's) onbewapend door te laten modderen zal accepteren zonder er op z'n minst nog een keer op te wijzen dat het hek nu van de dam is. Dat bewijst de snelheid waarmee fractievoorzitter Vincent Karremans gisteravond reageerde op de eerste beelden van de massale jeugdaanval op drie handhavers aan het strand van IJmuiden: https://www.dumpert.nl/item/7916177_50f6ce8b

''Dit had dus ook in Hoek van Holland en Nesselande kunnen gebeuren'', aldus Karremans, die vorige week vlak bij zijn huis in het Liskwartier in Rotterdam nog een dodelijke afrekening moest meemaken. ''Dit willen we toch niet? Geef de boa's een wapenstok of pepperspray om zich te kunnen verdedigen in nood. Het is, helaas, nodig.''

Ook fractievoorzitter Joost Eerdmans pleitte al eerder voor bewapening van de opsporingsambtenaren naar aanleiding van soortgelijke incidenten in het Zuiderpark in Rotterdam. Daar werd vorige maand een groep van twaalf boa's belaagd nadat zij jongeren aanspraken op het overtreden van de coronamaatregelen. Ze werden geslagen en geschopt. Vijf boa's waren al gewond voordat de opgeroepen politie hulp kon bieden. Er werden twee jongens gearresteerd en naar de derde ging men op zoek. Of die gevonden is, is daarna niet bekend gemaakt.

Burgemeester Aboutaleb heeft het bewapenen van boa's ook na dit incident tegen gehouden. Hij ziet er geen heil in, omdat hij vreest dat situaties dan sneller zullen escaleren. Daarmee ging hij lijnrecht in tegen de wens van de landelijke BOA Bond en kon hij een aangekondigde staking niet voorkomen.

''Boa's zijn opgeleid en geïnstrueerd dat, als er iets gebeurt, zij zich moeten terugtrekken. Dat is de geldende lijn'', zei Aboutaleb, die bij het zien van de nieuwe beelden toch niet zal kunnen ontkennen dat de belaagde ambtenaren in feite volstrekt voor joker zijn gezet. Dit verhoogt nu in grote mate de kans op herhaling. De op sensatie belust jeugd heeft feilloos in de gaten dat het gezag van de boa's weinig tot niets voorstelt.

Leefbaar Rotterdam (11), VVD (5) en de PVV (1) zijn in Rotterdam kansloos om burgemeester Aboutaleb op andere gedachten te brengen zonder de steun van 5 andere stemmen. Maar zelfs als het CDA (2) vóór bewapening zou zijn is het voor de boa's nog een verloren zaak.