Capels Dagblad | Bezwaar Nida tegen filmpje Martin van Waardenberg

Bezwaar Nida tegen filmpje Martin van Waardenberg

De Rotterdamse moslimpartij Nida maakt alsnog bezwaar tegen een oud filmpje dat RTV Rijnmond als onderdeel van een gemeentecampagne in 2017 uitzond in een 10-delige serie over laaggeletterdheid onder de titel 'Taalgehannes.'

In aflebering 10 gaat het over ‘Het Formulier’ en een Nederlands-Marokkaans gezin. ''In de video wordt op weinig subtiele wijze een poging gedaan om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Het zes minuten durende filmpje zit vol stigmatiserende toespelingen, aangedikte stereotypes en spottende opmerkingen'', schrijft raadslid Ercan Büyükcifci. 

''Bijvoorbeeld over het accent en de taalbeheersing van de vader, maar ook impliciet over vrouw-man verhoudingen, uiterlijke kenmerken, illegaal verzuim en gebruik van sociale voorzieningen. Met deze stigmatiserende verwijzingen slaan de makers ons inziens volledig de plank mis om een belangrijk thema als laaggeletterdheid op een initiatiefrijke en effectieve manier bespreekbaar te maken."

Nida wil van wethouder Wijbenga weten met welk specifiek doel de bewuste aflevering gemaakt is en waar de keuze voor hoofdpersonen, attributen, kleding en verhaallijn op gebaseerd is geweest? En ook of censuur is toegepast door gemeenteambtenaren?

Büyükcifci vindt de video vanwege vooroordelen kwetsend en wil dat die van You Tube wordt verwijderd.