Capels Dagblad | €8000 voor Capelse Stichting Tileng na bezuiniging
mainImage

€8000 voor Capelse Stichting Tileng na bezuiniging

19 augustus 2020, 11:29 uur
Algemeen

Stichting Tileng uit Capelle aan den IJssel heeft deze week € 8.000 euro ontvangen nadat zij kenbaar had gemaakt noodgedwongen te moeten bezuinigen door tegenvallende inkomsten als gevolg van de coronacrisis. Met dit bedrag kan de stichting het salaris van onderwijzend personeel op het Indonesische Java blijven aanvullen. "Zo blijven de kinderen goed onderwijs krijgen."

"Ook wij merken de impact van de coronacrisis", zegt Remco Lange, voorzitter van de stichting. "Fundraisingevenementen konden geen doorgang vinden en veel donateurs hebben momenteel hun eigen financiële uitdagingen. Dat had als gevolg dat we keuzes moesten maken. Per definitie zijn dit pijnlijke keuzes, want het liefst doen we natuurlijk alles. Met het bestuur hadden we besloten dat wij de scholarships voor leerlingen en studenten in Indonesië zouden blijven betalen. Dit doen we al jaren en zo kunnen kinderen van arme ouders toch onderwijs genieten. Het gevolg hiervan was dat we dit jaar geen middelen meer hadden om de salarissen van onderwijzend personeel aan te vullen. Iets dat we al sinds jaar en dag doen."

Grote impact
Lange vervolgt: "Dit besluit zou een grote impact hebben op de veelal vrouwelijke onderwijzeressen. In Indonesië krijgt namelijk niet elke onderwijzer een (volledig) overheidssalaris. Dat betekent dat de vrouwen een deel van de dag andere werkzaamheden moeten doen, waardoor ze minder tijd aan onderwijs kunnen besteden. Vandaar dat wij hen al jaren steunen."

Stichting Bond van Oud Steurtjes
Stichting Tileng, die transparantie hoog in het vaandel heeft staan, communiceerde dit slechte nieuws met haar achterban. Nog geen dag nadat de mailing was verzonden ging de telefoon van de penningmeester. Het bleek de stichting Bond van Oud Steurtjes te zijn, die een grote donatie wilde doen. De betreffende stichting is in 1931 opgericht door oud-pupillen (oud Steurtjes) van het weeshuis 'Oranje Nassau' van Johannes 'Pa' van der Steur in Indonesië. Deze stichting wilde graag een bijdrage leveren, zodat de kinderen goed onderwijs blijven krijgen. Lange: "Ongelofelijk! Als ik dit vertel, krijg ik gewoon een brok in mijn keel. Zo mooi dat dit kan. Wij zijn ze ontzettend dankbaar. Met dit bedrag kunnen wij ook dit jaar de salarissen aanvullen."

Donaties blijven nodig
Om ook komende jaren het verschil te kunnen maken op Java, zijn donaties nog steeds nodig. Meer informatie is te vinden op www.tileng.nl.